Despre vindecarea femeii gârbove, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime

0
86

Duminică, 4 decembrie 2022, a XXVII-a după Sfintele Rusalii, a tămăduirii femeii gârbove, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor de la Cetedrala Episcopală „Sfânta Treime”, Baia Mare, unde a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură, în fruntea unui sobor alcătuit din preoţii slujitori ai sfântului locaş de închinare.

<<Duminica a XXVII-a după Sfintele Rusalii este despre multa răbdare a femeii care 18 ani nu a putut să se ridice în sus din cauza gârboviei, avea un soi de infirmitate trupească, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Cu toate acestea, dă dovadă de multă insistenţă în rugăciune. Ea nu mai vine la templu ca să se vindece, pentru că nu mai spera acest lucru, ci voia să se roage şi să-şi mântuiască sufletul, dorea să intre în împărăţia lui Dumnezeu. De aceea, ea este un pedagog pentru noi, este un învăţător şi ne dovedeşte că isistenţa în rugăciune şi statornicia ei, credinţa şi necârtirea, rodesc. Ea n-a reproşat nimănui nimic, nici lui Dumnezeu, nici oamenilor. Necârtirea, nejudecarea şi pacea inimii şi bucuria şi smerenia de a purta cu răbdare crucea dată de Hristos fac ca, în cele din urmă, să întâlnească ochii lui Dumnezeu şi iubirea lui. Hristos a văzut-o, chiar dacă ea nu se putea uita în ochii Mântuitorului, fiind gârbovă, a văzut-o, a scos-o din anonimat, a chemat-o în faţă, a numit-o fiica lui Avraam, un nume nobil pentru o femeie, şi a dezlegat-o de legătura ei cu care satana o legase de 18 ani, dându-le cărturarilor şi fariseilor pildă şi dovadă adevărată că Dumnezeu caută la inima oamenilor, nu la faţa lor, nu la statura lor, nu la starea lor socială, ci la situaţia lor interioară şi la inima lor curată şi la rugăciunea lor adevărată. Am slujit la Catedrala Episcopală din nou, ne pregătim de sfintele sărbători, suntem împreună cu credincioşii, care vin într-un număr foarte mare în această perioadă, se mărturisesc, se împărtăşesc cu Trupul şi Sângele Domnului, părinţii Catedralei le stau la dispoziţie, sunt foarte răbdători şi mult iubitori ai credincioşilor, pentru că, până la urmă, sunt o familie duhovnicească, Biserica şi comunitatea noastră duhovnicească a Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”.” >>

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie

După primirea deosebit de călduroasă, deşi afară era în pragul îngheţului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a intra în sfântul locaş, s-a închinat la icoane şi a oficiat Sfânta Liturghie.

Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Ierom. Serafim Bilţ, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Pr. Viorel Bud, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru disciplina Religie, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar, Pr. Ionuţ Pleş, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Diac. Vlad Nechita şi Ipod. Vasile Pop.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de Prof. Paula Bondre.

Cuvântul de învăţătură

Mai multe învăţături care se desprind din Sfânta Evanghelie de azi a tranmis credincioşilor Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, din care am reţinut câteva.

„Putem reţine câteva lucruri din minunea relatată de Sfânta Evanghelie de astăzi, a vindecării femeii gârbove, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. O dată că, oricât de neînsemnaţi am fi, în faţa lui Dumnezeu suntem pe locul întâi fiecare. Deci, Dumnezeu ne iubeşte pe fiecare cu iubire unică. Dumnezeu nu se împarte fiecăruia, ci ne iubeşte cu iubire unică, vorbim cu Dumnezeu personal. Ne ştie, ne cunoaşte, ne vede, ne aude. E adevărat că, uneori, vorbim cu Dumnezeu şi ni se pare că nu ne ascultă. Sau că întârzie să ne răspundă. Nu-i auzim glasul, nu-i simţim prezenţa, nu-i simţim ajutorul şi suntem gata-gata să ne dezechilibrăm că nu e El acolo, dar stă lângă noi aproape că, în situaţia în care ne prăbuşim, să ne prindă de mână, ca şi pe Apostolul Petru când s-a scufundat în valuri, stă să vadă cum mergem, ca şi cum fac părinţii cu copiii când încep să umble. E pedagogie divină când Dumnezeu întârzie. Uneori întârzie ca să ne rugăm mai mult, să fim mai răbdători şi mult răbdători, ca femeia din Evanghelia de azi, învăţăm de la ea. 18 ani, atât a aşteptat. Alteori îngăduie lucruri în viaţa noastră ca să ne schimbe, că ne vrea sufletul, nu fizicul nostru, nu înfăţişarea noastră.”

„Să învăţăm de la această femeie vindecată multa răbdare, multa rugăciune, practicarea virtuţilor, prezenţa în spaţiul sacru la sfintele slujbe, la sfânta biserică, convorbirea cu Dumnezeu, chiar şi atunci când nu suntem în spaţiul sacru, ci suntem în spaţiile noastre profane sau laice, în casa noastră, unde avem icoane, avem chipuri sfinte, avem Sfânta Cruce, i-a îndemnat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin pe credincioşi. Să avem ochi sufleteşti ca să-L vedem pe Dumnezeu când închidem ochii, pe Hristos, şi toate minunile pe care le-a făcut, relatate de Sfintele Evanghelii. Pentru toate probleme din viaţa noastră avem soluţii şi răspunsuri în Sfintele Evanghelii, numai să ne rugăm lui Dumnezeu ca să ne înţelepţească să le descifrăm, să le găsim sau să întrebăm pe părinţii Bisericii care este răspunsul la problema mea şi Dumnezeu îi va lumina pe preoţi să dea răspunsul potrivit pentru problema pe care o avem. Şi atunci înseamnă că în ochii lui Dumnezeu ne vom considera ca femeia din Evanghelie, fii şi fiice ai lui Dumnezeu, şi importanţi, nu anonimi şi lipsiţi de personalitate şi de vizibilitate. Toţi suntem înaintea lui Dumnezeu egali. Ne vede pe toţi, ne iubeşte, ne ascultă, ne înţelege, ne aude şi aşteaptă să ne ofere surprize şi daruri. El vine atunci când nu te aştepţi, uneori, şi când parcă nu l-ai mai aştepta să vină, atunci apare. Şi bucuria este cu atât mai mare”, a spus în încheiere Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.