Retrospectivă 2022 • Anul războiului… aproape mondial, dar nu numai (II)

0
37

După doi ani de pandemie și cu ochii la criza economică mondială și la încălzirea globală tot mai rebelă, ne-am fi imaginat că e de-ajuns pentru această perioadă. Ne-am înșelat, ne-am trezit cu un război la graniță, unul ce după 300 de zile încă poate degenera atât în război mondial, cât și într-unul nuclear. Evident, nu a fost singurul eveniment major al anului 2022, drept pentru care trecem în revistă, cronologic, principalele evenimente ale anului, cu sprijinul Wikipedia și al presei internaționale.

Iulie. Pe 3 iulie: Cinci persoane au murit în urma protestelor în masă din Nukus, Uzbekistan. Pe 4 iulie: Premierul italian Mario Draghi a declarat stare de urgență în cinci regiuni din nordul Italiei, din cauza secetei severe din Valea Po. În 4 iulie, Turcia înregistrează cea mai mare inflație din ultimii 24 de ani, care este în prezent aproape de 80%. În 4 iulie, Sri Lanka anunță o vacanță de o săptămână pe fondul penuriei de combustibil și alimente cauzate de agravarea crizei economice. Pe 12 iulie, Uniunea Europeană acceptă oficial Croația ca al 20-lea membru al zonei euro. Croația va adopta moneda blocului pe 1 ianuarie 2023. Pe 15 iulie, Portugalia raportează 238 de decese legate de valul de căldură în curs, în timp ce se luptă cu peste 30 de incendii active. În Franța, peste 10.000 de oameni au fugit de incendiile din Gironde, iar în Spania, pompierii continuă să lupte împotriva incendiilor forestiere din apropierea orașului Monsagro. Pe 19 iulie, cel puțin 5.400 de oameni sunt uciși din cauza valurilor de căldură extreme care lovesc mare parte din Europa, provocând, în plus, incendii majore, întreruperi de călătorie și temperaturi record în multe țări. La 19 iulie, o temperatură record de 40,3 °C este raportată la Coningsby. Pe 19 iulie, în urma unei creșteri a incendiilor, mai multe case sunt distruse în Wennington, la periferia Londrei de Est. La 19 iulie, numărul morților din cauza incendiilor și a valului de căldură din Spania și Portugalia crește la peste 1.700 de persoane, cu peste 1.063 de morți în Portugalia. Pe 22 iulie, Rusia și Ucraina semnează un acord susținut de ONU pentru a permite exportul de milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră. Pe 31 iulie, Poliția din Kosovo închide două puncte de trecere a frontierei din Kosovo de Nord, după ce sârbii locali au blocat drumuri și au tras în poliție pentru a protesta împotriva ordinului de a schimba plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor sârbe pe cele kosovene în termen de două luni.

August. Pe 1 august, prima navă cu cereale ucrainene pleacă din portul Odesa către Liban după ce a fost semnat un acord cu Rusia. Peste două milioane de oameni sunt sub avertismente de steag roșu în Statele Unite, deoarece incendiile de vegetație continuă să se răspândească în California de Nord, Oregon, Washing­ton, Montana, Dakota de Sud și Nebraska. Pe 2 august, președintele Camerei SUA, Nancy Pelosi, sosește în Taiwan, în ciuda amenințărilor chineze de acțiune militară ca răspuns la vizita sa. Pe 5 august, Rusia bombardează centrala nucleară Zaporizhzhia, distrugând o unitate de azot-oxigen și o linie electrică de înaltă tensiune. Tot în 5 august, Israelul a lansat lovituri aeriene în Fâșia Gaza, ucigând liderul militar al Jihadului Islamic Tayseer Jabari. Pe 8 august, FBI execută un mandat de percheziție la Mar-a-Lago, reședința principală a fostului președinte american Donald Trump, ca parte a unei investigații a Departamentului de Justiție. Pe 12 august, o moarte în masă a peștilor are loc în râul Oder din Polonia. Oficialii polonezi o numesc o „catastrofă ecologică. Pe 13 august, înotătorul român David Popovici doboară recordul mondial de 13 ani la 100 m liber cu un timp de 46.86. La 17 august, arheologii descoperă unul dintre cele mai mari situri megalitice din Europa într-o fermă din sudul Spaniei. Situl datează de 7.000 de ani și conține mai mult de 500 de pietre în picioare. Pe 18 august, Biroul de statistică al Uniunii Europene raportează că inflația din zona euro a crescut la un record de 8,9% în iulie. La 30 august, moare Mihail Gorbaciov, ultimul Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

Septembrie. Pe 8 septembrie: Moare la Castelul Balmoral din Scoția, regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit și a Irlandei de Nord, la vârsta de 96 de ani. Coroana Marii Britanii o preia fiul acesteia, Charles, Prinț de Wales, cu numele de Charles al III-lea. La 12 septembrie, Azerbaidjanul a atacat pozițiile armenești și a ocupat anumite zone ale teritoriului său de-a lungul graniței dintre Armenia și Azerbaidjan. 49 de soldați armeni au fost uciși, iar Azerbaidjanul a recunoscut 50 de decese în rândul forțelor sale. Între 14-16 septembrie au loc confruntări între Kârgâzstan-Tadjikistan din 2022: zeci de morți, pe măsură ce au loc ciocniri. Pe 16 septembrie, protestele izbucnesc în Iran după moartea lui Mahsa Amini aflată în custodia „poliției morale” a țării. Pe 21 septembrie, în urma unei contraofensive majore a Ucrainei în estul țării, Putin anunță o „mobilizare parțială” a Rusiei și amenință cu represalii nucleare. Pe 8 octombrie, o explozie are loc pe Podul Crimeea care leagă Crimeea și Rusia, provocând prăbușirea parțială a singurului pod rutier dintre Peninsula Crimeea și Rusia continentală. Două zile mai târziu, Rusia desfășoară atacuri cu rachete în toată Ucraina. Pe 30 octombrie, prăbușirea unui pod suspendat din Gujarat, India, a făcut cel puțin 141 de morți.

Noiembrie. Pe 11 noiembrie, forțele ucrainene recuceresc Hersonul, singurul oraș important care a fost luat de Rusia de la începutul războiului. Pe 15 noiembrie, potrivit Națiunilor Unite, populația mondială depășește opt miliarde de oameni. Între 20 noiembrie – 18 decembrie, are loc campionatul Mondial de Fotbal 2022 în Qatar. La 24 noiembrie, protestele împotriva politicilor Chinei Zero-COVID escaladează puternic.

Decembrie. La 2 decembrie, grupul G7 și Australia se alătură Uniunii Europene pentru a impune un plafon de 60 de dolari pe baril țițeiului rusesc, menit să „împiedice Rusia să profite de pe urma războiului său de agresiune împotriva Ucrainei”. Pe 10 decembrie, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a suspendat-o pe europarlamentarul grec Eva Kaili din funcția de vicepreședinte al Parlamentului European, după ce a fost arestată în ziua precedentă din cauza acuzațiilor de corupție. Anul se încheie, sperăm… doar cu un val de îngheț polar asupra Americii de Nord.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.