Sfânta Liturghie Arhierească și dezvelirea bustului Părintelui Florea Mureșanu

0
183

Sâmbătă, 21 octombrie 2023, când sunt prăznuiți Cuvioșii Mărturisitori Transilvăneni Visarion și Sofronie, Sfântul Mucenic Oprea, Sfinții Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Suciu de Sus, Protopopiatul Lăpuș, unde a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, a rostit cuvânt de învățătură, a dezvelit și binecuvântat bustului Preotului martir Dr. Florea Mureșanu, mort în închisoarea de la Aiud, întemeietorul Mănăstirii „Sfânta Treime” Breaza din localitatea Suciu de Sus.

„Am revenit în frumoasa Parohie Suciu de Sus din Țara Lăpușului, o localitate care-și păstrează cu sfințenie tradițiile sfinte, dreapta credință, portul, graiul, simplitatea credinței și smerenia trăirii creștine specifică acestei zone a Țării Lăpușului, a spus Preasfin’itul P{rinte Episcop Iustin. Această parohie a fost păstorită din 1954 de Părintele Dr. Florea Mureșanu, care și-a început calvarul în 1952, pentru că se instaurase regimul comunist și a fost pentru prima dată arestat și dus la Canal. Acolo a promis lui Dumnezeu că va construi o mănăstire dacă va ieși în viață din detenție. A ieșit cu viață și, cum nu a mai putut să rămână la Cluj, unde a fost preot la Catedrală și profesor la Academia Teologică Ortodoxă, a fost trimis în Țara Lăpușului, la Suciu de Sus, să păstorească aici. Împreună cu credincioșii a construit, în trei ani de zile, un schituleț, o mănăstire, care astăzi a fost rectitorită prin purtarea de grijă a ucenicului dânsului, Părintele Arhimandrit Gavriil Burzo și arată foarte frumos. Părintele Florea Mureșanu a fost ridicat de acolo, la ultimul hram, în 1958, și a fost condamnat la 25 ani de temniță grea, muncă silnică. A făcut 3 ani. La 54 de ani s-a stins din viață, în 1961, și astăzi se împlinesc 116 ani de la nașterea sa și 62 de ani de la moartea lui martirică, în 1961. Drept urmare, domnul General în rezervă Nelu Pop Suceanul, așa cum îi place să-și spună, titlu de noblețe acesta, împreună cu parohia, cu credincioșii și cu Părintele Eugen Burzo, parohul de aici, au hotărât să ridice un bust. Au făcut o lucrare de excepție, foarte artistică, fidelă înfățișării Părintelui Florea Mureșanu, care a fost un mare om de cultură, cu doctorat în Teologie, și l-au așezat în incita bisericii. Am socotit că astăzi, de Sfinții Martiri Ardeleni, Mărturisitori ai dreptei credințe, așa cum a fost și Părintele Florea Mureșanu, strălucit mărturisitor, la două secole după pătimirile Sfinților Mărturisitori, să săvârșim Sfânta Liturghie în această zi de cinstire a Sfinților Mărturisitori Ardeleni, și să sfințim bustul așezat în memoria Părintelui spre veșnică pomenire, spre neuitare a pătimitirilor mărturisitorilor din temnițele comuniste și spre a întări sfânta și dreapta noastră credință, următori făcându-ne lor, precum zicea Sfântul Apostol Pavel către evrei: Aduceți-vă aminte de mai marii voștri, priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”

Sfânta Liturghie Arhierească

Soborul slujitor a fost format din Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor și schiturilor și starețul Mănăstirii Rohia, Arhim. Gavriil Burzo, ucenic al Părintelui Florea Mureșanu și întemeietorul Mănăstirii Breaza, pe vremea când era paroh în Suciu de Sus, Pr. Dr. Florin Stan, protopop al Lăpușului, Pr. Cornel Mihai Gheduțiu, secretar protopopesc, Pr. Gavriil Burzo, paroh, Pr. Ionuț Puicar, coslujitor, Pr. Ioan Ropan, paroh în Groșii Țibleșului, Pr. Cristian Pop din Răzoare, Pr. Marcel Vasoc din Suciu de Jos, Pr. Ioan Rusu din Benesat, Sălaj, pensionar, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei „Sfânta Treime”, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Arhid. Radu Ioan Anton, de la Catedrala Istorică din Baia Mare.

           Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos”, dirijat de Pr. Adrian Dobreanu și Florian Vois, iar la priceasnă au cântat trei cunoscute interprete din localitate: Mariana Cușner, Cecilia Bozga și Mădălina Filip, ultima obținând premiul I la un concurs muzical organizat de Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

Între credincioși s-au aflat primarul Viorel Pașca al comunei Suciu de Sus, generalul în rezervă Nelu Pop, Aurica Todoran, secretarul județului Maramureș, Col. rez. Ionel Todoran, Adrian Marchiș de la Radio România Actualități, fii ai satului, alți oficiali.

Cuvântul de învățătură

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a fixat în sufletul credincioșilor prezenți contextul sărbătorii de astăzi:

„Pe 21 octombrie al fiecărui an este o sărbătoare mare și importantă, deoarece comemorăm mult pătimitoarea noastră credință ortodoxă strămoșească și pe Sfinții ei Mărturisitori și Apărători. Sfinți Mărturisitori și apărători dintre Ierarhi, adică dintre Arhipăstori sau Episcopi, dintre preoți, dintre călugări și dintre dreptcredincioșii simpli. Care sunt mulți, au fost mulți, care sunt fără de număr. Dintre ei, însă, Sfânta noastră Biserică a reținut, pentru faptele lor minunate, pe câțiva, care îi adună, de fapt, pe toți într-o cunună de mărturisitori. Astăzi tocmai acest lucru îl facem: cinstim pe câțiva dintre ei, pe care Biserica noastră și Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a așezat înainte, cunoscându-le viața, mărturisirea credinței, multpătimirea pentru credința noastră strămoșească și unii încheindu-și viața cu pecetea martiriului. Acești Sfinți pe care îi cinstim noi astăzi, Sfinți din Transilvania mult însângerată, aproape o mie de ani ocupată de puteri străine, mai tari decât noi, care și-au arătat dominația prin forța militară, prin nedreptatea subjugării unui popor, prin desconsiderarea valorilor lui și prin înstrăinarea și răpirea teritoriilor. Numai că, iată, se împlinește ce zice psalmistul: la Dumnezeu mia de ani este ca ziua de ieri și ca straja nopții. Aproape o mie de ani Transilvania a trăit sub ocupație străină… și după nouă secole și ceva Dumnezeu ne-a dăruit un miracol: Regatul României Mari.”

Preasfințitul Părinte Episcop Iustin al Maramureșului și Sătmarului s-a oprit și asupra biografiei Părintelui Florea Mureșanu:

„Alături de toți Mărturisitorii îl așezăm astăzi și pe Preotul martir Florea Mureșanu, pe care îl comemorăm la 116 ani de la nașterea lui și 62 de ani de la moartea lui în temniță. A fost născut cu dar mare și cu haruri multe, chiar dacă s-a născut într-o familie țărănească. A devenit un erudit. A fost înzestrat de Dumnezeu cu multă inteligență și știință de carte. În cele din urmă a devenit doctor în Teologie. A studiat la Strasbourg, a studiat la Berlin. Era un erudit. În 1932 Episcopul Nicolae Ivan l-a făcut preot și l-a trimis într-o localitate mică din Apuseni. După doi ani l-a adus la Catedrala din Cluj și a devenit mare predicator, mare slujitor și mare apărător al drepturilor românilor și al libertății credinței. A devenit și profesor la Academia Teologică Ortodoxă din Cluj. Au venit vremurile grele, regimul criminal horthyst… Părintele Florea Mureșanu a pătimit apoi în timpul comunismului, pentru că a fost și solidar cu greva studenților din 1946, era protopop de Cluj. Și apoi a venit comunismul. A fost un om ferm, un bărbat adevărat, cât un munte, în care era un suflet delicat și o fire dârză. Delicat că Îl iubea pe Dumnezeu. În 1952 i se intentează procesul și este condamnat pentru că este considerat un lider cu potențial de a influența masele și poporul. L-au condamnat la Canal. A stat un an de zile. Și acolo, la Canal, a promis că, dacă va ieși viu de acolo, va face o mănăstire. A ieșit de la Canal, nu l-au mai primit în Cluj și atunci l-au trimis aici, la Suciu de Sus. Aici și-a găsit liniștea, pentru că a găsit oameni care l-au iubit, l-au urmat, l-au prețuit. Împreună au identificat locul, au așezat mănăstirea, o bisericuță și câteva chilii. Ultimul hram al mănăstirii l-au făcut cu credincioșii în 1958. Era curajos. Vorbea ca un vultur. Privea de sus. Oamenii îl urmau de îndată. În 1958, văzând securitatea că ia amploare mișcarea și că poporul nu ascultă de comuniști, ascultă mai mult de preot, l-au vizitat într-o seară, după hram, când era singur, l-au anchetat, l-au bătut, l-au batjocorit, iar dimineața i-au pus sacul de cărți în spate, care era „corpul delict”, l-au trecut peste deal în Boiereni, de unde l-a luat duba. L-au dus în mai multe temnițe. A murit la Aiud, în 1961. Doar trei ani a rezistat în pușcărie.”

Distincții

Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a acordat Generalului în rezervă Nelu Pop cea mai înaltă distincție a Eparhiei, „Crucea Voievodală Maramureșeană”, pentru efortul jertfelnic de a contribui la realizarea bustului Preotului martir Florea Mureșanu.

Părintele Arhimandrit Gavriil Burzo, ctitor al Mănăstirii Breaza și ucenic al Părintelui Florea Mureșanu, a fost distins cu Ordinul Cultural „Nicolae Steinhardt”.

Preotul paroh Eugen Burzo a fost distins de către Întâistătătorul Eparhiei cu Crucea „Preot Nicolae Gherman”.

Binecuvântarea bustului și Parastas

După oficierea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a oficiat slujba de binecuvântare a bustului realizat în bronz al Părintelui Florea Mureșanu, iar după slujba de sfințire a fost săvârșit un Parastas pentru Părintele. Credincioșii prezenți au primit, ca la orice slujbă de pomenire, un colac.

Pr. Eugen Burzo, paroh:

„Pentru comuna Suciu de Sus este o zi deosebită. Pe de o parte, pentru că este ziua Sfinților Mărturisitori Ardeleni, iar pe de altă parte, pentru că în curtea bisericii noastre a fost dezvelit și sfințit bustul Părintelui Florea Mureșanu, preot martir, preot profesor universitar doctor. Crescând în satul acesta, fiind fiu al satului, necunoscându-l pe părintele, pentru că încă nu eram născut, dar din ceea ce mi-au povestit părinții mei, bunicii mei și ceilalți oameni ai satului, a venit la noi în Suciu de Sus într-o perioadă grea. Imediat după cel de-al doilea război mondial și revenirea la Ortodoxie, când viața spirituală a comunității era destul de precară. Dânsul a venit cu o statură impunătoare, cu cultură deosebită, cu smerenie în post și rugăciune, și a reușit, în foarte scurt timp, să adune în preajma sa și a bisericii în care păstorea comunitatea locală, pe credincioșii acestui sat. Din păcate, doar cinci ani de zile a reușit să viețuiască, să slujească în această sfântă biserică, după care a fost din nou arestat, condamnat și a murit în închisoarea de la Aiud. Astăzi noi, sucenii, considerăm că i-am făcut Părintelui Florea Mureșanu o mare dreptate, aceea de a-l readuce acasă, aici la biserica pe care a iubit-o atât de mult și în care a slujit. De aceea, ziua aceasta va rămâne pentru noi însemnată în viața parohiei, în viața comunității noastre ca o zi aparte. Și așa, cum am mai spus, îl cinstim pe Părintele Florea Mureșanu și îl vom cinsti în vecii vecilor. Amin.”

General rez. Nelu Pop, fiu al satului:

„Buna ziua pentru toți românii, oriunde se află ei pe acest pământ sfânt dat nouă, oamenilor, de către Dumnezeu. Astăzi, la Suciu de Sus, Maramureș, vatră de istorie milenară, din epoca bronzului, a Culturii Suciu de Sus, la limita dintre fier și bronz, s-a îndeplinit, s-a săvârșit un act istoric. Astăzi, la Suciu de Sus, în biserica strămoșească, Preasfinția Sa Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, împreună cu soborul de preoți, împreună cu comunitatea, cu toată lumea, am participat și am trăit o Sfântă Liturghie Dumnezeiască, în amintirea marilor martiri transilvăneni, a martirilor români, în general, și sigur că a martiriului în care a trăit Părintele Profesor Universitar Dr. Florea Mureșanu. Pentru noi, pentru suceni, acest eveniment a fost unul de excepție. Bunicul Maftei, tatăl tatălui meu, mi-a spus, având 10-11ani: Măi Ioane, tu știi ce a spus Părintele Florea în Breaza, într-o Liturghie, într-o predică, pentru că avea un oratorism în dumnealui că atrăgea ca un magnet privirea și auzul credionciosului: Noi n-am venit aici ca scaiul în coada calului! Și de acolo s-a născut o poezie dedicată bunicului și dumnealui: Noi n-avem prinți și n-avem crai/ Dar nici n-avem pe coadă scai!/ Noi n-am venit din țara lui/ Ca scaiu-n coada calului. Martor e Dumnezeu și cerul Lui/ Suntem aici din veacul veacului! Mulțumim Bunului Dumnezeu, mulțumim Preasfinției Sale Părintelui Episcop Iustin, mulțumim Bunului Dumnezeu, Bunului Iisus Hristos și spiritului Părintelui Florea pentru această zi minunată! Bună Ziua.”

Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă:

„Pentru comunitatea credincioșilor din Suciu de Sus astăzi, într-adevăr, a fost o zi de sărbătoare, pentru că în cununa mărturisitorilor, alături de mărturisitorii ardeleni, pe care-i sărbătorim, Bunul Dumnezeu le-a dat gândul cel bun și l-au așezat și pe Părintele Florea Mureșanu, care a fost aici paroh, atunci când se instaura comunismul cel mai feroce în România și când era nevoie de mărturisitori și de apărători ai Ortodoxiei. A existat un fiu cu înțelepciune și iubire de strămoși al satului, domnul General în rezervă, domnul Nelu Pop, care a contribuit în chip major pentru ridicarea acestui bust. Însă, nu atât de mult faptul ridicării acestui bust înseamnă pentru suceni foarte mult, ci faptul că această imagine a Părintelui Florea le va da posibilitatea celor care au auzit de el să se întoarcă mereu în Sfaturile Părintelui Florea. El, când a venit în Suciu de Sus, știu de la bunicii din familie, a adus aici cu el lectura Scripturilor, a adus aici cu el lectura Psaltirii și a Filocaliei și a încercat să îi învețe să trăiască frumos și să întrupeze cuvântul lui Dumnezeu zidind, pe de o parte, parohia, pe de cealaltă parte Mănăstirea închinată Sfintei Treimi, dar zidindu-se ei întreolaltă după paradigma, după imaginea aceasta a Sfintei Treimi. De aceea, această sărbătoare este o sărbătoare în care, iată, cununa mărturisitorilor Ortodoxiei românești se întregește cu un mărturisitor care și-a dat prinosul de jertfă în temnițele Aiudului și care își doarme somnul de veci pe acolo, prin Râpa aceea unde au fost aruncați cei care au fost condamnați pe nedrept pentru mărturisirea adevărului. Îi laud pe fiii parohiei acesteea și Îl rog pe Bunul Dumnezeu să ne dea înțelepciune ca să putem să împlinim cuvintele Părintelui Florea și memoria celor care au fost mărturisitori ai adevărului să ne treacă și pe noi mărturisitori spre lauda Numelui Celui Sfânt.”

Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.