2023 a fost anul ploşniţelor şi al buburuzelor

0
45

Temperaturile ridicate şi lipsa precipitaţiilor au favorizat în acest an apariţia ploşniţelor şi a buburuzelor. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş (DSVSA) au catalogat acest an ca fiind unul al ploşniţelor şi al buburuzelor.

Oficialii DSVSA au precizat că 2023 a fost unul liniştit, fără probleme majore în privinţa toxiinfecţiilor alimentare. Până în luna septembrie au existat doar două episoade de toxiinfecţii alimentare. În schimb, au fost probleme cu ploşniţele şi buburuzele care s-au înmulţit semnificativ.
“Vedeţi ce se întâmplă în atmosferă, sunt factori ce favorizează dezvoltarea acestor specii. Am fost implicaţi în acel episod în care media a vuit despre unitatea de cazare de la Mara, unde s-au găsit ploşniţe în cameră. Când apare un astfel de fenomen, recunoaştem, asta e situaţia, ploşniţele pot fi aduse cu bagajele, nu face nimeni o triere la fiecare cazat, să vadă ce are în bagaj. Vectorii pot fi purtaţi prin turişti. Sunt anumite specii care în această perioadă sunt favorizate. Trebuie să intrăm imediat cu acţiuni care se potrivesc. Mai este acum o invazie de nişte insecte verzi care miros foarte urât, tot un fel de ploşniţe. Şi eu o găsesc în dormitor şi nu am nicio sursă de turism”, a punctat directorul executiv adjunct al DSVSA Maramureş, Vasile Pop.
Anul acesta, mass-media a semnalat o invazie a ploşniţelor în Paris, în Marea Britanie, dar şi în Bucureşti şi în alte oraşe mari. Experții susțin că ploșnițele au început să se înmulțească necontrolat, pentru că au dezvoltat rezistență la insecticide.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.