Părintele Gherasim Prodromitul, comemorat de foştii colegi de Seminar în Muntele Athos
Au trecut doi ani de când monahul Gherasim Prodromitul a plecat la Cer. Colegii din Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”, din Baia Mare, promoţia 1998, nu l-au uitat pe părintele Gherasim.
Aşa cum nici părintele Gherasim nu îi uitase atunci când era în viaţă, ci se ruga pentru fiecare dintre ei. Mai mult, ţinea un caiet studenţesc în care îşi nota informaţiile primite despre fiecare dintre colegii săi. La împlinirea celor doi ani de când l-au pierdut pe părintele Gherasim, aici pe pământ, o parte din colegii lui au reuşit să se mobilizeze exemplar şi să se deplaseze la mormântul monahului Gherasim, de la Prodromu pentru a participa la slujba de parastas.
Cu binecuvântarea chiriarhului ţinutului Maramureşului, un grup de preoți și credincioși, absolvenți ai Seminarului Teologic „Sf. Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, promoția 1998, a parcurs sute de kilometri pentru a lua parte la această „întâlnire între cer şi pământ”. Acolo la mormântul monahului Gherasim, foştii colegi au înălţat rugăciuni spre cer, au depănat amintiri şi au simţit că sunt inimă lângă inimă, chiar dacă părintele Gherasim nu a fost prezent fizic. Foştii colegi sunt convinşi că, din înaltul cerului, părintele Gherasim le-a transmis binecuvântarea sa, pentru că întreg pelerinajul din Muntele Athos a fost încununat cu numeroase bucurii duhovniceşti. În plus, participanţii la acest moment încărcat de emoţie sunt convinşi că prieteniile adevărate întru Hristos sunt pentru Veşnicie.
„Prietenia se construiește încetul cu încetul, cărămidă cu cărămidă, din soare și ploi ale inimii, din bucățele de timp petrecute împreună. Prietenia nu se sfârșește când nu mai ai ce să împarți, ci abia atunci începe… Prietenii ne oferă batista când avem frământări și încercări, când plângem, ne șterg lacrimile cu dosul palmei, se roagă pentru noi din Împărăţia lui Dumnezeu și râmânem împreună până când ne vom întâlni din nou”, a accentuat părintele Dumitru Iuga, de la Parohia Ortodoxă Săcel.
Din grupul ce s-a deplasat la parastasul părintelui Gherasim au făcut parte preotul Dumitru Iuga (Parohia Săcel), preotul Florin Stan (protopop de Lăpuș), preotul Vasile Brendea (Parohia Plopșor, Protopopiatul Vișeu), preotul Georgel Rednic (Parohia Cojocna, Cluj), preotul Adrian Petrescu (Comunitatea deficiențe auz – Cluj), preotul Daniel Mircea Sabou (Parohia Mogoşești, Protopopiatul Chioar), preotul Ioan Marian Șimon (Parohia Vișeu de Sus), preotul Florian Ioan Oros (Copalnic Mănăștur), diaconul Emilian Moldovan (Mănăstirea Moisei) și foștii colegi: Gheorghe şi Ştefan Pop (Vișeu de Jos), Alexandru Năprădean (Jibou, Sălaj), Ioan Șleam (Târgu Lăpuș) şi Ovidiu Tomoiagă (Cluj).
Părintele Gherasim Mariş s-a născut la data de 2 ianuarie 1979, în Sighetu Marmației, Maramureş. Încă de tânăr și-a îndreptat pașii către viața monahală. La 12 ani a devenit frate la Mănăstirea Dragomirești din Maramureş, iar în anul 2005 a intrat ca frate la Schitul Românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos, fiind tuns în monahism în anul 2012. La Prodromu, a îndeplinit mai multe ascultări, printre care şi ascultarea de secretar, în vremea stăreţiei părintelui Petroniu Tănase. A mai fost bibliotecar al Schitului Prodromu, traducător și editor de cărți. A plecat spre Veşnicie în 29 octombrie 2021.