De circa 2 ani se muncește la realizarea unui vis: acela de a zbura și nu doar în scop comercial, ci în interesul oamenilor, pentru sprijinirea lor, pentru a realiza o conexiune între români, ucraineni, maghiari și slovaci.
De la ideea inițială la fapte a fost multă muncă, dar în final Comuna Săcălășeni are un aerodrom cu care se mândrește.
“Împreună cu aeroportul Satu Mare, desfășurăm o etapă a proiectului transfrontalier în care sunt implicați mai mulți parteneri – Aeroportul Satu Mare, Ucraina, Ungaria și Slovacia. Ne bucurăm că această etapă a fost realizată la noi, mai ales că în viitoarea finanțare, Comuna Săcălășeni, alături de Aeroportul Satu Mare, intenționează să fie parteneri în scrierea unui proiect pe fonduri transfrontaliere” – a explicat primarul Emilian Pop.
Autoritățile din cele patru țări și-au unit eforturile pentru materializarea acestui proiect, iar instituțiile din România, Ucraina, Ungaria și Slovacia au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a realiza această comuniune aeriană între cetățenii lor: “Dacă acum câțiva ani vorbeam doar de un vis de a face din Săcălășeni un loc unde să se aterizeze și să se decoleze, iată că acest vis a devenit realitate, în cadrul unui proiect de dezvoltare a aerodromurilor din zona Carpatică, respectiv din patru țări. Am reușit deja să punem câteva aerodromuri sau terenuri de zbor pe hartă. Unul din produsele acestui proiect, care de doi ani de zile se desfășoară în cele patru țări este și un ghid al aerodromurilor și terenurilor de zbor din zonă. Astfel de aerodromuri pot să aibă și Poliție de Frontieră, Vamă și chiar pot, în perspectivă, să aibă inclusiv zboruri internaționale” – a completat Mihai Pătrașcu, directorul Aeroportului Satu Mare.
În Ungaria există un asemenea aerodrom de pe care s-a efectuat un zbor între o localitate maghiară și Satu Mare, cu o aeronavă românească. Ucraina face parte din proiectul inițiat în urmă cu doi ani, dar din cauza războiului, țara vecină nu a putut participa activ la realizarea lui. Zborurile transfrontaliere ar putea fi o variantă bună pentru asigurarea mobilității persoanelor și mărfurilor în regiunea Carpaților.