Pensionarea anticipată fără penalizări, posibilă până în august 2024

0
84

Din septembrie 2024, în România va exista numai un singur tip de pensie anticipată, conform noii Legi a pensiilor publice. Concret, dacă actualmente avem pensia anticipată fără penalizări și pensia anticipată cu penalizări, din toamna anului viitor o vom avea doar pe cea din urmă.
Asta înseamnă că ieșirea la pensie fără penalizări mai este disponibilă numai până în august 2024. Una dintre schimbările importante pe care autoritățile le-au stabilit pentru sistemul pensiilor de stat ale românilor este păstrarea unui singur tip de pensie anticipată, în condițiile în care acum avem două tipuri. Concret, pensia anticipată fără penalizare de cuantum o să dispară, iar pensia anticipată cu penalizare de cuantum o să fie singura rămasă. Prin urmare, ieșirea devreme la pensie fără penalizări mai este posibilă doar până la 31 august 2024.
În prezent, pensia anticipată fără penalizări poate fi obținută cu maximum 5 ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare. Însă numai dacă a fost realizat un stagiu de cotizare cu minimum 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. Pensia anticipată cu penalizări se poate obține tot cu maximum 5 ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare, însă este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare (se încadrează și cei care depășesc stagiul complet cu până la 8 ani).
Așadar, care este, în prezent, diferența între prima și a doua? La pensia fără penalizări este nevoie de o vechime în muncă mai mare decât pentru pensia cu penalizări. Totuși, cuantumul pensiei cu penalizări este mai mic. Din septembrie 2024, însă, regulile pensionării anticipate vor fi ușor diferite, printre alte schimbări stabilite pentru pensiile publice.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.