Poveste de Crăciun la românii din Chicago

0
209

Se întâmplă rar ca o formație artistică să fie invitată în doi ani consecutiv să susțină concerte în aceeași comunitate de români din diaspora. Acest lucru l-a reușit Corul Bărbătesc din Finteușu Mare care, după concertele susținute în ultima parte a anului 2022, în comunitatea românească din Chicago, promovând prin proiectul cultural ~Cântec din sufletul neamului~ dragostea de neam, țară și de Bunul Dumnezeu, zestrea tradițională din nord-vestulRomâniei, aducând mai aproape de țara de origine românii care trăiesc în Chicago.
Sunt două lucruri care trebuie scoase în evidență: dorința celor din diaspora de reîntâlnire cu tradițiile țării de origine – România, readucerea în actualitate a ceea ce are mai frumos și valoros poporul român și România și conținutul și calitatea realizării artistice a proiectului “Cântec din sufletul neamului”, promovat de Corul Bărbătesc din Finteușu Mare.
Amintesc complexitatea artistică a acestui proiect cu nume predestinate parcă pentru românii din diaspora: “Cântece care ne-au însoțit istoria” (cântece patriotice), “Cântece transilvane” (prelucrări din folclor, cu acompaniament orchestral), colinde de Crăciun și muzică religioasă, cu răspunsurile la Sfânta Liturghie, un conținut ce satisface orice ascultător, fie el cât de pretențios.
Acest lucru i-a determinat pe cei din conducerea Illinois Romanian American Community, președinte doamna Carmen Rădoi, să organizeze un nou turneu al Corului Bărbătesc din Finteușu Mare în S.U.A. După o lungă călătorie cu avionul din Cluj-Napoca, cu escală la Istanbul, am ajuns în data de 22 noiembrie, la ora 19, pe aeroportul D-Ohare din Chicago, unde, după formalitățile vamale am fost preluați de Constantin Ilinescu și Viorel Chiș, am fost duși la Catedrala Mitropolitană “Constantin și Elena”, unde eram așteptați de viitoarele noastre gazde, familii de români, iar punctul de întâlnire și repetiții era sala multifuncțională a catedralei mitropolitane.
Joi, 23 noiembrie, de “Ziua Recunoștinței”, zi în care americanii mulțumesc divinității pentru toate cele bune din anul care s-a scurs, organizând parade, dar în mod deosebit sărbătorind în familie cu preparate din carne de curcan, plăcinte cu dovleac și alte bunătăți, de care am avut și noi parte. Vineri, 24 noiembrie, am avut o amplă repetiție, pregătind concertul care avea loc duminică, 26 noiembrie, la Detroit. Fiecare concert a avut un conținut artistic deosebit în funcție de cerințele gazdelor organizatoare. Aici am avut prima întâlnire cu solista Paula Hrișcu, care trebuia integrată în concertele noastre, iar membrii orchestrei trebuiau să o acompanieze.
Sâmbătă a fost zi de vizită în imensa metropolă, fiecare cu gazdele la care locuiau. Duminică, 26 noiembrie, la ora 6 dimineața, îmbarcați în două microbuze, am pornit spre Detroit, pentru primul concert. Am luat masa de prânz și ne-am pregătit de concertul care a avut loc în ”Romanian Banquet Hall” a parohiei “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Dearbron. Ce mi s-a părut interesant și de mare succes a fost faptul că la acest concert au participat credincioși din cele patru parohii ortodoxe din Detroit: Parohia “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Dearbron, Parohia “Sfântul Ierarh Nicolae”, Troy, Parohia “Sfântul Gheorghe”, Southfield, parohia “Pogorârea Sfântului Duh și Sfânta Teodora de la Sihla”. Iată ce a reușit Constantin Ilinescu să convingă preoții și credincioșii de la cele patru parohii să fie împreună la un concert dedicat zilei de 1 Decembrie. Concertul a durat două ore, în finalul căruia preotul paroh al parohiei “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a avut un discurs de mulțumire și apreciere a concertului, urmând discuții și multe fotografii.
Luni, 27 noiembrie, zi de odihnă, iar marți, am participat la sacrificarea a doi porci. Măcelarii fiind Pop Ioan Marian și Vasile Moldovan. Acțiunea a avut loc la o fermă apropiată de Chicago, iar după tranșare, prepararea și cina porcului au avut loc la familia Tina și Vasile Mătieș. Miercuri am vizitat complexul “Trump Hotel”, am susținut un mic concert de colinde pentru lucrătorii de origine română care lucrează în acest complex, am făcut poze pe terasa de la etajul al XVI-lea. Ce onoare pentru noi, românii, ca acest super complex să fie administrat de o echipă de români. Joi a fost ziua dedicată vizitării magazinelor și pentru a cumpăra cadouri.
Vineri am repetat și am organizat conținutul celor trei concerte care urmau. Sâmbătă, 2 decembrie, de la ora 17, în sala de la Complexul “Biagio” a avut loc concertul dedicat Zilei Naționale a României, organizat de către Illinois Romanian-American Community și Centrul Cultural Român din Chicago. La realizarea acțiunii au participat pe lângă Corul Bărbătesc din Finteușu Mare, țambalistul Nicolae Feraru, Gelu Ianculescu, la instrumente de suflat, violonistul Horațiu Ormindeanu și soliștii Paula Hrișcu și Adrian Balint. Am ținut în mod deosebit să realizăm în sala de concert o expoziție care să promoveze prin exponate frumusețile și punctele de atracție turistică din județul Maramureș. Mica expoziție a avut un succes deosebit, atrăgând participanții. Au ținut alocuțiuni despre importanța evenimentului de la 1 Decembrie 1918 viceconsulul român de la Chicago și prof. Carmen Rădoi, președinta Illinois Romanian American Co­mmunity.
Duminică, 3 decembrie, a fost cea mai încărcată zi, dimineața am participat la Sfânta Liturghie din Catedrala Mitropolitană ”Sfinții Împărați Constantin și Elena“, oficiată de I.P.S. Nicolae, mitropolitul ortodox al celor două Americi și un sobor de preoți, din care au făcut parte și cei doi preoți membri ai Corului din Finteuș, Ionuț Lupșe și Ionuț Sadoveanu. La ora 13, în sala de festivități a catedralei am susținut concertul pentru credincioșii participanți la masa duminicală oferită de parohie. La încheierea concertului, I.P.S. Nicolae a ținut un cuvânt de învățătură legat de importanța culegerii, conservării și promovării obiceiurilor de Crăciun. La ora 16, ne-am deplasat la Biserica Baptistă “Logos”, un puternic centru de promovare a românismului în S.U.A. Concertul a avut loc în cadrul rugăciunii de seară, conținând cântece patriotice, religioase și colinde, încheiat cu un discurs susținut de pastorul Daniel Chiu. În cadrul complexului func­ționează o școală în care se pune mare accent pe învățarea limbii române, școala dispunând de cele mai bune dotări.
Și așa s-a încheiat un nou proiect promovat de Corul din Finteușu Mare. Cât de benefice sunt aceste acțiuni reiese din cuvintele de apreciere și admirație ale participanților la acțiune, din alocuțiunile rostite de preoți, pastori și viceconsulul român de la Chicago. Iar noi am simțit că am cinstit România și am petrecut și Crăciunul.
Mulțumim celor care ne-au acordat sprijin financiar pentru realizarea proiectului: Consiliul Județean Maramureș, Consiliul Local al orașului Șomcuta Mare, firmelor și persoanelor private, mulțumim soțiilor noastre, care au rămas acasă să administreze gospodăriile.
Sărbători luminate tuturor românilor!
Prof. Andrei DRAGOȘ, dirijorul Corului bărbătesc, Finteușu Mare

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.