Interpretare sau litera legii? Drumul „închis circulației publice pe timp de iarnă” a intrat în primăvară…

0
217

Sunt sau nu deschise drumurile publice închise pe timp de iarnă? Ne referim la Cavnic-Băiuț, Strâmtura-Petrova și la Groșii Țibleșului-Botiza. Unul județean, celelalte intercomunale. Anul trecut, s-au dat amenzi pentru intrarea pe aceste drumuri. Acum, la momentul scrierii acestui text, avertismentul cu drum închis circulației publice e tot acolo, aparent în vigoare. Dar ridică semne de întrebare.

„La intrarea pe un drum care nu este deschis circulației publice, proprietarul sau administratorul acestuia este obligat să instaleze, în loc vizibil, indicator cu semnificația „Accesul interzis” și panou cu inscripția „Drum închis circulației publice”. Acesta trebuie să solicite un certificat de urbanism din care va rezulta regimul juridic al drumului, să efectueze un proiect tehnic, iar apoi să formuleze la Poliția Rutieră o cerere de avizare a proiectului de instalare a mijlocului de semnalizare rutieră însoțită de o copie a Certificatului de Urbanism și de proiectul tehnic, semnat de cei care l-au întocmit și verificat. În principiu, reglementările ce se aplică sunt: OG 43/ 1997, HG 1391/ 2006, Legea 50/1991”.

Este indicator, e vizibil. Dar justificarea închiderii drumului a trecut, regimul lor era pentru drumuri închise pe timp de iarnă, altfel ele sunt deschise, nu? Ori suntem deja atât în primăvară calendaristică, cât și în primăvară reală. Palpabilă. O dovedesc brândușile și lușcuțele ce se văd din drumul Cavnic-Băiuț. E drept, de-l parcurgi, ai la un moment dat zăpadă ca parapeți, în zonele umbroase, dar nu pe carosabil. De asemenea, în două locuri, sunt căderi de pietre. Dar reamintim, autoritățile locale spun că județul are finanțare, licitație și chiar executant pentru modernizarea acestui drum acum, anul acesta. Și apoi deschiderea sa permanentă, inclusiv pe timp de iarnă, ca drum turistic superb. Apoi, mai apare o nebuloasă.

De cealaltă parte a „drumului închis”, dinspre Strâmbu Băiuț, e iar tablă avertizoare. Odinioară scria „pe timp de iarnă”. Dar niciodată n-a scris „cu excepția riveranilor”, ori pe traseu sunt exploatări forestiere, unele direct în drum. Carieră de piatră pe Valea Strâmbu, cu mașini ce vin și pleacă încontinuu. La fel, ultima bocșărie-cuptoare rustice de cărbune de lemn din Maramureș. Ei toți încalcă legea zilnic, ba de mai multe ori?
„Drumuri închise circulației pe timp de iarnă”. Asta e deja altceva… „Aceste măsuri sunt luate conform reglementărilor în vigoare privind circulația pe drumurile publice în sezonul rece și a reglementărilor tehnice în vigoare (Normativ 525/ 2013). În aceste condiții, pe aceste sectoare este interzisă circulația pentru toate categoriile de autovehicule pe perioada sezonului rece”, ne anunță CNADR. Revenim, întrebăm: sunt deschise drumurile închise sau ba? Edilii sunt și ei încurcați, se feresc să răspundă de sunt deschise oficial sau nu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.