Expoziţie de linogravură, „învăluită în mister”

0
23

„O atmosferă învăluită în mister” este conturată de lucrările de linogravură expuse în Salonul Artelor al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare. Sunt 51 de lucrări realizate de cursanţi ai Şcolilor Populare de Artă din Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Braşov, Galaţi şi Bucureşti.
Tema expoziţiei din acest an a fost legată de Păsările nopţii. Aşa au rezultat lucrări cu viziuni diferite în cadrul celei de-a cincea ediţii a expoziţiei de lino­gravură, organizată de prof. Postumia Rus.
”Expoziţia adună pe simezele Salonului Artelor 51 de lucrări de linogravură, toate construiesc o atmosferă învăluită în mister datorită temei generale: Păsările nopţii. Toţi cursanţii au avut viziuni diferite asupra temei. Vedem peisaje nocturne, cu clădiri, ruine, copaci cu crengile dezgolite, luna mare pe cer, avem personaje din folclor, câteva iele care îşi fac jocul noaptea. Bineînţeles avem şi personificarea nopţii sub forma lui Nyx care veghează asupra tuturor şi desi­gur păsările şi insectele care sunt nocturne sau care aduc spre zona de întuneric: bufniţele, corbii, liliecii şi licuricii”, a detaliat prof. Postumia Rus.
În cadrul vernisajului a fost făcută şi o demonstraţie despre procesul de tipărire, Postumia Rus apelând la mai multe obiecte: de la cerneală tipografică, la un cuţit de paletă cu care întinzi cerneala pe o bucată de sticlă, o matriţă, o bucată de linoleu care a fost desenată şi apoi gravată cu nişte dălţi şi un rulou cu care se întinde cerneala tipografică pe matriţă.
Expoziţia poate fi vizitată până în ultima zi a lunii martie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.