Modificări în cazul pensiei de invaliditate

0
65

Pensia de invaliditate dispare din categoria celor asimilate stagiului de cotizare. Oficialii Casei Județene de Pensii Maramureș precizează că, din toamnă, “pensia de invaliditate NU mai este recunoscută ca perioadă asimilată stagiului de cotizare, legea având un puternic caracter contributiv”.
În situația recalculării pensiilor de la 1 septembrie 2024, perioada în care o persoană a beneficiat de pensie de invaliditate NU va intra în calculul punctelor de stabilitate.
“Așa cum este prevăzut în lege, stagiul minim de cotizare contributiv pentru acordarea pensiei de limită de vârstă este de 15 ani. Cu toate acestea, dacă o persoană care a beneficiat o perioadă mai mare de pensie de invaliditate nu va îndeplini condiția stagiului minim de cotizare contributiv și ajunge la vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, NU riscă pierderea unui beneficiu. În astfel de situații, persoana în cauză trece din oficiu în categoria pensionarilor pentru limită de vârstă și își pastrează cuantumul și numărul total de puncte realizat aferente pensiei de invaliditate”, a declarat directorul executiv al Casei Județene de Pensii Maramureș, Lucica Onea.
O altă noutate este că legea prevede posibilitatea ca beneficiarul unei pensii de invaliditate să opteze pentru acordarea pensiei anticipate, până la împlinirea condițiilor pentru acordarea pensiei de limită de vârstă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.