Evenimente Madrigal: lansări de carte, expoziții și concerte

0
14

Festivalul Madrigal continuă în 26 aprilie, de la ora 12, în Sala Bogdan Vodă a Consiliului Județean Maramureș, cu lansarea volumului „Marea Carte a Madrigalului”. Lansat în cadrul Bookfest 2023, volumul semnat de Mădălin Guruianu reprezintă un material biografic exhaustiv, cu peste 500 de pagini ce reunesc atât povestea maestrului Marin Constantin, cât și a creației miraculoase a acestuia, Corul Madrigal.
Tot în 26 aprilie, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” Baia Mare este programat vernisajul expoziției în aer liber „Muzică contemporană românească în spații antice universale” – Sarmizegetusa Regia – Flăcări și roți. „Prin armonizarea unor concepte aparent divergente, Corul Madrigal pune în valoare spații culturale antice prin lucrări de muzică corală contemporană autohtonă. Expoziția fotografică prezintă imagini ale ansamblului în cadrul unui spațiu spectaculos, încărcat de istorie, ce aparține patrimoniului universal – Sarmizegetusa Regia”.
În aceeași zi, de la ora 16, se va desfășura Gala Cantus Mundi. Sute de copii, membri ai corurilor Cantus Mundi din județul Maramureș și regiune, se reunesc la Baia Mare și susțin recitaluri de muzică corală.
De asemenea, în 27 aprilie, de la ora 19, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare este programat spectacolul extraordinar „Săptămâna Patimilor”. Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, alături de actorii Marius Turdeanu și Theo Marton și copiii din corurile Cantus Mundi din județ, invită publicul să întâmpine sărbătoarea fundamentală a creștinătății printr-un eveniment ce reliefează simbolismul zilelor premergătoare Învierii Mântuitorului, prin muzică, artă dramatică și scenografie.
Înființat în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieții muzicale și diplomației culturale naționale și internaționale. În noiembrie 2016, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Națiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summi­t-ului Global de Religie, Pace și Securitate.
Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de renumitul dirijor Ion Marin. Programul, care reunește în prezent 2.043 de coruri și aproape 70.000 de copii din țară și diaspora, a fost oficializat la nivel guvernamental în 2014, devenind o nouă Direcție a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.