Maramureșenii cu vârsta până în 45 de ani preferă munca în străinătate

0
61

Maramureșenii cu studii liceale și postliceale și cu vârsta până în 45 de ani sunt cei mai interesați de munca în străinătate. Oficialii rețelei EURES din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș (AJOFM) au arătat că anul trecut doar 136 de maramureșeni s-au adresat instituției pentru a cere informații despre ofertele de muncă în alte țări.
Cei mai mulți preferă să meargă prin intermediul altor firme sau chiar persoane, fără a avea întotdeauna certitudinea că merg la un loc de muncă sigur. De asemenea, se constată că Spania și Italia nu mai sunt în topul țărilor cu cele mai multe oferte de locuri de muncă.
Prin intermediul rețelei EURES, au fost puse la dispoziția solicitanților de locuri de muncă din Maramureș, peste 2.200 de locuri de muncă, cele mai multe fiind în Irlanda cu 907 oferte. De asemenea, au existat joburi disponibile în: Norvegia (140), Finlanda (40), Belgia (65), Letonia (30), Polonia (100), Italia (17), Germania (14), Austria (70). Prin intermediul rețelei EURES a obținut un loc de muncă în Spania, în domeniul agriculturii, un număr de 4 persoane, 2 cu vârsta cuprinsă între 18-25 ani, o persoană cu vârsta între 26-35 ani și una cu vârsta cuprinsă între 36-45 ani.
Cei mai mulți maramureșeni interesați de un loc de muncă în spațiul european au avut vârste cuprinse între: 26-45 ani – 44 solicitanți, cu vârsta între 36-45 de ani – 22 solicitanți. Totodată, 9 persoane care au cerut informații despre locurile de muncă EURES au avut vârsta între18-25 ani, iar 7 persoane au avut vârsta de peste 45 de ani.
În ce privește nivelul de instruire al persoanelor care vor să lucreze în spațiul economic european s-a constatat că în principal e vorba de persoane cu studii liceale și postliceale – 75 solicitanți, cu studii primare, gimnaziale și profesionale au fost 58 de maramureșeni care au cerut detalii despre ofertele din alte țări și doar 3 persoane au avut studii universitare.
Pentru a obține un loc de muncă în străinătate prin rețeaua EURES persoanele interesate trebuie să fie înscrise în baza de date națională. Înscrierile se pot face în cadrul agenției județene unde persoanele își au domiciliul. Cu această ocazie se primesc informații, sfaturi, broșuri și pliante, privind condițiile de muncă și de viață din spațiul comunitar.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.