PAMFLET ☺ Să râdem de ei, înainte să râdă ei de noi!

0
246

Deja ei râd,… dar noi suntem consecvenți • Bursa candidaturilor maramureșene, la puricat

Îi lăsăm să râdă, nu? Dar ne putem revanșa. În primul rând, observăm șabloane. Unele lucruri seamănă cu campanii anterioare, altele vin din condițiile socio-economice actuale. Primarii în funcție vizitează electorii, din casă în casă. Care cu bani, care cu legume, care cu promisiuni, care cu Biblia, care cu prietenia. Oameni „de încredere” ai lor fac același lucru/lucruri. În timp ce contracandidații vin de pe poziții inferioare…ei n-au ce arăta, decât promite mare, sare. Sigur, pe alocuri, tărăgănarea națională a investițiilor a dus la situații în care unii primari, în loc să înfrumusețeze satele, să le dichisească, sparg ulițe, trotuare, drumuri și fac șanțuri pentru canalizare. Asta e… Acum lucrează, nu zicem, dar oamenii nu sunt foarte încântați. Promisiunile? Orice se poate acum… capeți pădurea pe care n-ai primit-o de 30 de ani, terenul ce l-ai pierdut în instanță la vecini îl capeți înapoi. Vine apa caldă, gazul, internetul 7G, dacă vrei. Nu, tunelul de peste Gutâi încă nu, acela vine la parlamentare. Dar a apărut podul peste Someș, al treilea. Culmea, de sus în deal se vede, el chiar există, doar că e cu bandă transportoare pentru balast. Există! La fel, în orășel de care am mai râs și am supărat c-a făcut două poduri peste râu la sub 100 metri unul de altul, aproape lipit de unul din poduri se construiește…o pasarelă ca cea de la spitalul județean și marketul băimărean. Aproape lipită de pod!
Dar să trecem la candidaturi, unele sunt interesante. Pe culoarul Tisei, în comună legendară, candidează primarul contra fostului său consilier. Nu se mai salută. În municipiul nr 2, exista candidat al Șoșoacăi. Nu mai era loc la alte partide. Tot în zonă au loc treceri interesante de primari, de la partidul născut în stradă la partidul ce a generat/ bătut strada… Interesant. În oră­șelul de pe Valea Izei, principalul beneficiar al lucrărilor Primăriei candidează, vrea cu totul Primăria și lucrările. În altă comună candidează cică o rugbistă, așa zic gurile foarte rele. Alt primar, în schimbul rămânerii la matcă, și-a propulsat soția în post înalt județean…revenim probabil. Municipiul reședință? Spumos de-a dreptul, n-am avut cam niciodată așa campanie faină. Atâția candidați… și toți se cred virtuoși. Singura pată urâtă pare a fi o alianță secretă nefirească și interzisă la nivel național. Gen anus contra naturii, pentru susținere reciprocă cu un partid așa zis nefrecventabil. Dar se poate, orice facem pentru un viceprimar. În orășelul vecin, a dispărut eternul ex. edil, ce fusese în toate partidele posibile, inclusiv PCR. O comună de pe Someș, înfloritoare de altfel, e tapetată efectiv cu pozele actualului, vrea musai să (re)iasă. Cam mult. Poate genera efecte adverse, gen greață, întrebați farmaciștii! Mai în amonte, în anume comună era să candideze soțul contra soției! Ex-soție, dar astea sunt detalii, era faină lupta, cu rufele scoase în public. În Codru, o comună are doi candidați ambii silvici, ba interesant e că sunt și în relație de subordonare. Destul de clar, nu? Tot aici, în vecini, o luptă între medicul și poștașul comunei. Înapoi în Chioar, primarul e contracandidat de doi angajați din instituție. În alte locuri au loc trădări, puciuri ale consilierilor și viceprimarilor contra primarilor. Care i-au ținut (sau nu) la sân, așa se spune? În Fisculaș spre Lăpuș, o comună a avut ghinion după ghinion, are investiții încă neterminate de 4 mandate. Oare rup blestemul sau mai experimentează? 4 mandate x 4 ani înseamnă o grămadă de vreme, în timp ce vecinii au înflorit. Alt oră­șel, de pe râu, are lupta electorală redeschisă, în urma alegerilor greșite făcute de susținători. Un partid are propriul primar îndepărtat de propriii (ne)susținători și trimite în luptă un tinerel, celălalt partid vine cu un condamnat (cu clauză suspensivă), în locul altuia cu care mergeau la sigur, dar și cu parte din partid plecat împreună cu un alt lider, ce candidează separat.
Și-acum, ghici ghicitoarea mea? De ce facem toate acestea? Ca să vă punem mințile la treabă, să ghiciți. Dar și ca ei să știe că știm. Nu-i făcută neștiută, nu-i făcută desfăcută, nu-i știută ne… ceva? Râdeți de noi, râdem de voi!

Capitolul „Am vrea să facem”

Parlamentarul din insula dintre râuri enunță. „Ieri, Parlamentul a votat scoaterea păcănelelor din peste 90 la sută din localitățile din România! Cu curaj și determinare, P… stopează acest flagel care a distrus mii de vieți și a destrămat sute de familii!
Premierul și-a asumat acest “război” cu păcănelele și iată că am câștigat. Pentru P…, prioritatea este protejarea oamenilor de acești vânzători de iluzii, care este mai importantă decât niște bani în plus aduși la buget obținuți pe suferința oamenilor. Am crescut taxele pentru jocurile de noroc, am reglementat mai bine domeniul, am interzis păcănelele în localitățile sub 15 mii de locuitori și vom continua să luăm măsuri până când lucrurile vor fi sub control. La fel, vom lupta să stopăm și alte fenomene care distrug vieți, cum este traficul de droguri! Pentru că P… ține cu românii!” Bun, felicitări! Doar că păcănelele sunt tot acolo, între blocuri ca la sate. Cu drogurile poate vă abțineți, ați avut aproape toți miniștrii de Interne din 1989 încoace și ați asistat impasibili la transformarea României din țară de tranzit a drogurilor în consumator major. Țineți cu românii, vă rugăm, ba vă implorăm, dar nu doar la alegeri!

Nivel de nivel! De nivel

Avem enunțul partidului nervos. Care nu explică situația precară, da’ oricum.
“Dragi locuitori din Maramureș, v-ați întrebat vreodată cum de unul dintre cele mai bogate județe din țară se găsește acum într-o situație atât de precară? Răspunsul este simplu: mafia politică formată din baronii P…-P… care au jefuit și au prădat resursele și averea publică în scopuri personale, ignorând cu desăvârșire nevoile și aspirațiile cetățenilor”. Să zicem. Dar avem comentariile fanilor, necorectate, că așa e mai fain!!! „La pușcărie cu toți hoții și trîntori din guvern și județe la pușcărie și la tîrnăcop cu acești sugacii ai străinilor să scăpăm odată de aceste căpușe”. Sau „Trăiască, aur”! Altul. „Informeazăte Aur e cu evrei George Simion vrea să le dea cetățenie la 8000 de evrei, trăiască SOS Șoșoacă preăedinte”. Mai vreți? „Simteț una și pămîntu de avari corupeț omenire car exist Hoți”. Q.E.D. Și apropo, de când e Ștefan cel Mare membru de partid la voi?

Acest material este un pamflet și trebuie tratată ca atare. Libertatea de exprimare a presei beneficiază, conform art. 255 Cod civil, de o protecție suplimentară, măsurile provizorii preconizate neputând opera împotriva jurnaliștilor decât în situații excepționale: prejudicii grave, atingerea dreptului la viață privată, evident nejustificată.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.