Căldura din ultimele zile a făcut ravagii • Zeci de persoane au ajuns la spital cu tulburări digestive

0
134

De peste o săptămână temperaturile au trecut constant de 30 de grade Celsius și au încins atmosfera la propriu. Aproape toată țara a fost sub cod roșu de caniculă și autoritățile au luat măsuri pentru limitarea efectelor căldurii excesive. Mai mulți maramureșeni au ajuns la spital cu probleme digestive.
Temperaturile ridicate îi afectează în special pe vârstnici și pe cei cu boli cronice, însă mai puțin popular e și faptul că din cauza acestor temperaturi ridicate crește riscul unor tulburări digestive. Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie din Baia Mare a înregistrat o creștere cu aproximativ 30% a cazurilor de acest fel.
Astfel în perioada 8-14 iulie au fost 80 de pacienți cu infecții intestinale bacteriene, diaree, gastroenterite și gastro-duodenite.
“Există o creștere a acestor cazuri cu peste 30%, raportat la luna martie 2024, aceeași perioadă, care poate fi corelată și cu temperaturile ridicate din ultimele zile” – a transmis managerul unității, Ludovica Rusu.
Semnele intoxicației alimentare de natură gastro-intestinală sunt diaree, greață, dureri de cap, febră cu frisoane, transpirație excesivă, amețeli, lăcrimarea ochilor, salivația excesivă, confuzie mentală, vărsături, dureri abdominale și stare generală de slăbiciune. Acestea diferă în funcție de agentul patogen implicat.

Risc pentru alimentele perisabile

În timpul caniculei prelungite, alimentele perisabile sunt cele mai expuse la înmulțirea rapidă a microorganismelor. Cele mai periculoase obiceiuri ale consumatorilor sunt acelea de a cumpăra de la vânzători ambulanți mâncare precum gogoși, merdenele sau, mai rău, carne și pește, preparate pe grătare improvizate. Asta se întâmplă în special în zonele turistice, dar nu numai. Riscul crescut de contaminare este cauzat, în principal, de condițiile improprii de igienă preparare, depozitare și conservare incorectă a alimentelor.
Autoritatea Națională pentru Siguranța Alimentelor arată că perioadele cu temperaturi ridicate oferă condiții favorabile pentru dezvoltarea microorganismelor de alterare a produselor alimentare precum bacteriile, drojdiile și mucegaiurile.
Specialiștii instituției recomandă evitarea transportării produselor alimentare timp îndelungat după achiziționare.
“Păstrați alimentele la temperaturi sigure atât pentru servire, cât și pentru depozitare: microorganismele se pot înmulți foarte rapid dacă alimentele sunt păstrate la temperatura camerei. Un frigider setat la sub 5°C va proteja majoritatea alimentelor în termenul de consum. Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore. Păstrați alimentele gătite fierbinți (mai mult de 63°C) înainte de servire. Evitați decongelarea alimentelor la temperatura camerei (se recomandă decongelarea la frigider)”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.