Cea de-a doua ediție a evenimentului național „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfășura azi, 31 august, în peste 128 de localități, din 31 de județe ale României, inclusiv Maramureş.
Unic în Europa, proiectul organizat și derulat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România pune în valoare patrimoniul cultural rural românesc, prin prezentarea și prin promovarea a peste 136 de obiective muzeale, evenimente și programe educative și culturale din România, disponibile gratuit vizitatorilor din a doua parte a zilei de 31 august, până spre miezul nopții.
Vizitatorii sunt invitați să se conecteze cu atmosfera de sărbătoare a satelor și comunelor României și să descopere colecții muzeale etnografice inedite, case memoriale, centre culturale sătești, lăzi de zestre și poduri spectaculoase din gospodăriile țărănești, muzee parohiale, șezători, arhive, ritualuri și istorii fascinante.
Județele cu cele mai numeroase reprezentări sunt Brașov (18 obiective), Iași (13 obiective), Satu Mare (12 obiective), Vrancea (8 obiective), Maramureș și Sibiu (6 obiective).
În Maramureş puteţi vizita:
• Ansamblul Muzeal și Monumental „Dr. Vasile Lucaciu” evocă personalitatea preotului greco-catolic Vasile Lucaciu, supranumit „Leul de la Şişeşti” (1852 – 1922), cunoscut luptător pentru drepturile românilor din Transilvania. Dr. Vasile Lucaciu şi familia sa au locuit aici aproape 30 ani. Programul de vizitare este în intervalul orar 17-22.
• Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” Săcălășeni (orar de vizitare: 10-18) figurează pe lista monumentelor istorice și este situată în mijlocul unui cimitir vechi, la doar un km de șoseaua principală, între două ulițe, pe o ridicătură din lunca Lăpușului. Datează, potrivit tradiției, din anul 1442 și a fost reconstruită în secolul al XVIII-lea.
• Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” Culcea (program de vizitare: 10-18) este situată pe un deal, în centrul satului, lângă căminul cultural din localitate, în apropierea noii biserici și datează din anul 1720. Ce o face deosebită este un element întâlnit mai rar, respectiv stâlpii trigemănari situați de o parte și de alta a pridvorului, dar și la mijloc.
• Biserica de lemn „Zămislirea Sfintei Ana” Coruia (orar de vizitare 10-18) a fost construită, după toate documentele, în anul 1794, însă, după noile cercetări efectuate de istoricul George Cadar, și deslușirea unor inscripții runice, s-a descoperit, ca dată a construcției anul 1444, 1794 fiind doar anul strămutării ei. Biserica este inclusă în categoria Monumentelor Istorice de Importanță majoră, de categoria A.
• Casa Martirilor Moisei (orar de vizitare: 17-22). Aici au fost ucişi de către trupele maghiare în retragere, la 14 octombrie 1944, 39 de ţărani români şi 3 evrei din judeţele Mureş, Cluj şi Maramureş, fără nicio altă vină decât aceea că voiau să ajungă acasă la familiile lor. Victimele făceau parte din detaşamentele de muncă forţată. Acestea au fost forţate să intre în case, fiind împușcate prin ferestre, pe motivul că ar fi fost partizani şi că ar fi obstrucţionat retragerea. Muzeul expune obiecte personale şi fotografii ale victimelor.
• Casa Memorială „George Pop de Băseşti” (interval de vizitare: 17-22) este organizată în conacul care a aparţinut marelui om politic George Pop de Băsești (1835 – 1919), descendent al unei familii nobiliare. Casa a fost construită între anii 1885 – 1890 și a constituit, pentru trei decenii, locul de întâlnire al multor fruntași transilvăneni: dr. Vasile Lucaciu, Vasile Goldiş, Ion Raţiu, Teodor Mihali şi alţii. Sunt valorificate expoziţional piese originale cu caracter istoric şi memorial aparţinând lui George Pop de Băseşti, fruntaş al luptei pentru unirea Transilvaniei cu România, preşedintele Partidului Naţional Român şi al Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia (1 Decembrie 1918).