Muzeul Satului din Baia Mare a împlinit patru decenii de activitate

0
1227

S-au împlinit 40 de ani de moștenire culturală la Muzeul Satului din Baia Mare. Cu această ocazie a fost deschisă o expoziție aniversară în cadrul căreia a fost realizată o incursiune a celor 40 de ani de existență a muzeului, „începând de la construcția drumurilor pe locul în care avea să se înființeze un muzeu al satului și până în prezent, când aici se regăsesc peste 60 de obiective de arhitectură populară din întregul județ”.
Evenimentul a început la biserica din sat (biserică în jurul căreia s-a întemeiat Muzeul Satului) cu o slujbă de pomenire a tuturor celor care zeci de ani s-au ocupat de cercetarea, crearea, dezvoltarea și protejarea patrimoniul cultural care astăzi poate fi admirat în incinta muzeului. Apoi, toți cei prezenți s-au îndreptat spre gospodăria Preluca Nouă, acolo unde a avut loc vernisajul expoziției aniversare, în cadrul căreia au luat cuvântul: managerul Monica Mare, părintele Virgil Jicărean, consilier eparhial, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Alexandru Lazăr, primarul municipiului Baia Mare, Ioan Doru Dăncuș, și Janeta Ciocan, cea care de mai bine de 52 de ani se află în slujba culturii tradiționale. De asemenea, au fost prezenți muzeografi de la peste 10 muzee din întreaga țară. „Colegi din Sibiu, Cluj-Napoca, Curtea de Argeș, Buzău, Reghin, Vaslui, Golești, Sighetu Marmației, Negrești-Oaș și Zalău au sărbătorit împreună cu noi aniversarea a 40 de ani a muzeului, adresându-ne numeroase gânduri bune și cuvinte de apreciere”, a relatat managerul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Monica Mare. Evenimentul a continuat cu vernisajul expoziției de la Casa Școală Șomcuta Mare, monument de arhitectură tradițională din Țara Chioarului, care împlinește în acest an 240 de ani de existență și a cărei prezentare a fost făcută de către muzeograf dr. Ilie Gherheș.

În încheiere, toți cei prezenți au avut ocazia să se bucure de momentele artistice pregătite de către membrii Ansamblului „Doina Chioarului” de la Palatul Copiilor Baia Mare, structura Șomcuta Mare, dar și de gustoasele bucate tradiționale oferite din partea gazdelor. „Reverența noastră se îndreaptă către cei care au înțeles importanța păstrării și transmiterii generațiilor viitoare a moștenirii culturale ce definește o bogăție identitară imensă”, a transmis Monica Mare, mulțumind tuturor celor care au fost alături de Muzeul Satului în cei 40 de ani de activitate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.