Proiectul eTwinning „Cooperation of Ancestors” a obținut două Certificate de Calitate Naționale

0
107

Într-o lume din ce în ce mai interconectată prin tehnologie, importanța proiectelor eTwinning care favorizează schimbul cultural și explorarea lingvistică nu poate fi contestată.
În acest context, proiectul eTwinning “Cooperation of Ancestors” s-a concentrat asupra proverbelor și a expresiilor idiomatice bogate atât în limba turcă, cât și în limba română, având ca obiectiv principal înțelegerea diversității culturale, precum și învățarea reciprocă.
Proiectul a avut loc în perioada decembrie 2023 – mai 2024 în platforma ESEP, fiind coordonat de către doamnele profesor Iolanda Sztrelenczuk și Mihaela Smiedt, și a implicat elevi din cadrul Liceului Tehnologic de Transporturi Auto și elevi și profesori de la Selçuklu Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi Selçuklu din Turcia.
“În esență, prin acest proiect ne-am propus descoperirea elementelor lingvistice similare limbii române și limbii turce, prin analiza meticuloasă a proverbelor și a expresiilor idiomatice. Mai precis, obiectivele specifice au fost: conștientizarea culturală a elevilor, în special în ceea ce privește problemele de limbă, utilizarea abordărilor nonformale în studiul limbilor străine, folosirea diferitelor tipuri de resurse și instrumente online, promovarea interacțiunilor educative online, reflecția asupra bogatei moșteniri culturale transmise de-a lungul generațiilor prin structurile ling­vistice utilizate în prezent”, au specificat reprezentanții proiectului.
Prima întâlnire online a avut loc în data de 7 februarie 2024. Elevii și-au prezentat școala, orașul și țara. Prezentările au fost realizate în limba engleză. Fiecare prezentare a fost urmată de o sesiune Q&A, elevii având un schimb consistent de informații despre școlile și comunitățile lor. În a doua parte a întâlnirii au fost discutate aspecte importante legate de siguranța online.
Elevii și-au propus să realizeze afișe pe care să le expună în școlile lor pentru a promova siguranța în mediul online.

Posterul creat de eleva Maria Szăszăran din clasa a XI-a A a obținut premiul al II-lea în cadrul competiției „Made for Europe” 2024, etapa județeană.
Comparația proverbelor și expresiilor
În perioada februarie – aprilie 2024, elevii din țările participante s-au documentat cu privire la originea și evoluția proverbelor și expresiilor idiomatice cele mai folosite în comunitățile lor.
Ei au realizat o serie de comparații între semnificațiile respectivelor structuri lingvistice în limba română, limba turcă și limba engleză și au evidențiat similitudinile, precum și diferențele descoperite. Aceste rezultate au fost prezentate de către elevi în cadrul celei de a doua întâlniri online de la sfârșitul lunii aprilie.

În luna mai 2024, elevii, în echipe mixte internaționale, au creat diverse materiale online folosind o serie de aplicații și instrumente digitale, precum broșuri, video-uri și afișe. Toate produsele create de către elevi au fost încărcate în platforma eTwinning.
“Acest proiect a avut un impact pozitiv atât asupra elevilor implicați, cât și asupra profesorilor care, alături de elevii lor, și-au aprofundat cunoștințele legate de evoluția structurilor lingvistice din regiunea lor, din regiunea partenerilor și din alte regiuni ale lumii. De asemenea, au fost evidențiate multiplele semnificații ale aceluiași proverb în funcție de mediul cultural în care acesta este folosit”, au mai menționat cei implicați.
Rezultatele proiectului au fost semnificative pentru elevii implicați: ei sunt capabili să folosească o gamă largă de proverbe și expresii, înțeleg diferitele sensuri asociate proverbelor, au creat materiale diverse pentru a-și promova moștenirea culturală, au avut ocazia să-și exprime liber ideile în limba engleză, au învățat despre medii culturale și medii școlare în timp ce au colaborat în grupuri internaționale.
Calitatea proiectului și a materialelor realizate în cadrul acestuia a fost recompensată cu două Certificate de Calitate Naționale.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.