Din primăvara acestui an, Direcția de Asistență Socială (DAS) Baia Mare în parteneriat cu Asociația Filantropia Maramureș a demarat o serie de acțiuni în cadrul campaniei antidrog și de creștere a siguranței pe străzi și în școli “Baia Mare ia ATITUDINE. Spune NU DROGURILOR!”
“Pe tot parcursul anului, echipe mixte formate din asistenți sociali, asistenți medicali, preoți și polițiști locali au fost prezente în cele mai circulate zone ale orașului pentru a-i informa pe băimăreni cu privire la efectele nocive ale consumului de droguri. Cetățenii au primit detalii despre programele implementate la nivelul municipiului Baia Mare cu scopul de a veni în sprijinul persoanelor care se confruntă cu dependențe, dar și apropiații și persoanele din familie care trec prin aceste situații dificile” – arată DAS.
Pe lângă sesiunile de informare desfășurate în mijlocul cetățenilor, specialiștii din cadrul DAS au continuat campania în școlile și liceele din municipiu, precum și în centrele instituției.
“Campania inițiată de Municipiul Baia Mare prin Direcția de Asistență Socială continuă pe termen nelimitat, deoarece ne dorim să prevenim consumul de substanțe, în special în rândul tinerilor, dar și al altor categorii sociale”, mai arată specialiștii de la DAS.
Experiență inedită: ochelarii care simulează efectele drogurilor
La sfârșitul săptămânii trecute, băimărenii au putut lua parte la o experiență inedită în cadrul Sărbătorii Castanelor. La standul pe care l-au pregătit specialiștii de la Asistență Socială, doritorii au putut vedea mărturii video și infografice care pot face un om să se gândească de două ori înainte de a consuma droguri. De asemenea, ochelarii speciali care simulează efectele drogurilor arată o perspectivă complet nouă.
În cursul săptămânii trecute, în cadrul aceleiași campanii, personalul medical al cabinetelor medicale școlare din cadrul DAS Baia Mare au diseminat peste 6.000 de pliante elevilor din cele 16 licee și colegii din Baia Mare. În cadrul acestor acțiuni, tinerii au fost informați cu privire la riscurile asociate consumului de droguri, precum și asupra modului de prevenire.
Acțiuni de informare cu privire la riscurile consumului de droguri au avut loc și la Centrul Comunitar Multifuncțional și Centrul Romanii. Scopul principal al activităților fiind acela de a-i informa pe elevii care participă la programul afterschool cu privire la pericolele consumului de tutun, alcool și droguri, consecințele acestora asupra sănătății fizice, psihice și sociale și de a oferi soluții concrete pentru a face față presiunilor sau tentațiilor.