Locuitorii din zona satului Săsar de lângă Baia Mare se confruntă cu poluarea ce este produsă de halda de steril de la Bozânta. De câte ori suflă vântul, praful de steril este purtat de vânt în toată zona.
Praful de steril este încărcat cu metale grele, care în prezența apei (fie că sunt inhalate și ajung în organism, fie că ajung în pânza freatică și, de acolo, în vegetație, în culturi sau la animalele care apoi sunt sacrificate pentru consum) devin acide, fiind nocive pentru sănătate.
Iazul de la Bozânta Mare, abandonat de fosta companie minieră, produce, în continuare poluare, provocând daune sănătății localnicilor, care spun că praful ajunge până în Lăpușel, Recea și Bozânta Mică.
O parte dintre iazurile de steril au fost ecologizate, însă o altă parte dintre ele sunt, încă „la vedere”, fiind sursă continuă de poluare și generator de probleme de sănătate.
Metalele grele însă nu creează probleme de sănătate imediat, ci în timp. Specialiștii spun că praful de steril conține o componentă care reacționează în organism și afectează plămânii. De fapt, nu e tocmai un praf inert, cum e praful obișnuit. E vorba de un praf sclerozant, care este foarte fin și intră în plămâni. Ultimele studii arată chiar că este cancerigen.