O delegație a Consiliului Județean Maramureș și un reprezentant al Băncii pentru Alimente Maramureș s-au deplasat la finele lunii ianuarie în Finlanda, la Hämeenlinna, acolo unde s-au reunit factorii interesați și implicați în domeniul risipei și deșeurilor alimentare.
Tema evenimentului care face parte din proiectul CIBUS a fost “Inovarea, ca factor de prevenire și reducere a pierderilor și risipei alimentare”.
Cu acest prilej, au fost identificate bune practici cu potențial de transfer și adaptare pentru îmbunătățirea politicilor regionale și s-a analizat modul în care acestea promovează recomandările Platformei UE privind pierderile și risipa alimentară. Pe lângă examinarea situației în acest domeniu din toate cele opt regiuni partenere, întâlnirea s-a axat și pe explorarea unor exemple de succes din regiunea gazdă Kanta-Häme.
Pentru a ilustra punerea în practică a abordării circulare în domeniul alimentar, gazdele au prezentat două proiecte de dezvoltare de la Universitatea de Științe Aplicate Häme: Dezvoltare accelerată prin inovații alimentare bazate pe plante și Dialogul alimentar local – hrană locală durabilă pentru magazine și consumatori.
Participanții au fost impresionați de soluțiile inovatoare prezentate de gazde. Optimus Food a prezentat modul în care comercianții de alimente cu amănuntul pot reduce risipa de alimente prin aplicarea gândirii lean, care se concentrează pe eliminarea risipei și creșterea eficienței, pentru a adăuga plusvaloare. Sesiunea a inclus o vizită la un magazin alimentar din apropiere unde a fost demonstrată practic metoda de gestionare a stocurilor și de diminuare a pierderilor și risipei alimentare.
Întâlnirea interregională a partenerilor proiectului CIBUS s-a încheiat cu un tur la noul centru de educație și cercetare Smart & Bio al HAMK, subliniind rolul cercetării în promovarea economiei circulare.