Primăria Baia Mare s-ar putea împrumuta avantajos de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei

1
138

Marile investiții din Baia Mare, vizitate de europeni. Mai precis de bancheri europeni. Partea bună e că municipalitatea ar putea obține sume substanțiale de bani, ca împrumut, de la acest organism financiar, pentru cofinanțarea unor proiecte.
„Dezvoltarea municipiului Baia Mare se obține cu multă muncă, seriozitate și mai ales cu parteneri care înțeleg importanța investițiilor durabile, iar Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) este un astfel de partener. Am fost onorat să o primim în Baia Mare pe doamna Wassila Dridi, Country Manager pentru România al BDCE, să vizităm împreună șantierele pe care le desfășurăm deja și să discutăm concret despre proiectele pe care vrem să le demarăm în continuare și pentru care avem nevoie de finanțare. De ceva vreme suntem în discuții pentru un posibil împrumut, iar azi suntem mai aproape ca oricând de a obține o finanțare europeană avantajoasă pentru orașul nostru”, a spus primarul Doru Dăncuș.
Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei oferă condiții mult mai bune decât băncile comerciale din România. Discutăm despre o instituție al cărui principal scop este să sprijine comunitățile locale. Astfel, primăria a prezentat 26 de investiții esențiale din portofoliul ei de proiecte, cu o valoare totală estimată la 160 milioane euro. Din această sumă, BDCE ar putea finanța până la 40-45 milioane euro, bani care vor acoperi aproape integral partea neeligibilă a proiectelor, respectiv cofinanțarea acestora, componentă pe care trebuie să o suportăm exclusiv din bugetul local.
Spre exemplu, la Colegiul C.D. Nenițescu există un proiect de 5 milioane euro, dintre care 3,7 milioane euro sunt necesari pentru partea neeligibilă, bani pe care îi putem obține de la BDCE.
Oaspeții au vizitat și Colegiul Transilvania, unul dintre proiectele de succes pe care primăria le-a implementat și unde contribuția din bugetul local a fost de aproximativ 6 milioane euro. De asemenea, s-a discutat și despre proiectul „Casa Minaur”, prin care această clădire emblematică, azi în ruine, va deveni un spațiu activ pentru comunitate, cu săli de activități, un centru de voluntariat pentru seniori și servicii dedicate persoanelor vârstnice.

1 COMENTARIU

  1. Într-o lume în care banii noi se inventează de fiecare dată când se dau bani împrumut, vechea zicală „cel mai bun împrumut e cel pe care nu îl faci niciodată” nu se mai aplică. Doar că primăria ar face bine să se împrumute pentru „assets” (investiții aducătoare de bani în viitor) nu pentru „liabilities” (investiții ce vor deveni consumatoare de bani).
    Împrumuturile luate trebuie plătite și noi nu ne dorim taxe din ce în ce mai mari…

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.