De epuizarea profesională a cadrelor medicale am auzit cu toții, în special în pandemie, dar și mai recent, când am avut cazul mediatizat la nivel național, în care o doctoriță a murit din cauza oboselii. Și în cazul spitalelor din Maramureș situația halatelor albe, mai ales pe anumite specializări, este similară. Din păcate, în ciuda discuțiilor pe tema sindromului de burnout, măsurile concrete care să combată fenomenul au încetat să apară.
În ultima ședință de colegiu prefectural, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Maramureș a vorbit despre o evaluare socio-psiho-profesională, care în statele occidentale este obligatorie de zeci de ani, în timp ce în țara noastră ea lipsește cu desăvârșire. O astfel de evaluare cuprinde inclusiv gradul de oboseală al angajatului.
„Evaluarea aceasta socio-psiho-profesională a angajatului care se face în Occident aproape de 20 de ani ar trebui să se facă obligatoriu și în societatea și în economia românească. Din păcate, nu avem legislație care să poată impune acest lucru, să oblige angajatorii să o facă. De aici vin foarte multe probleme, inclusiv cea sesizată de Guvern, legată de concediile medicale. Este nevoie de această evaluare pentru că ea stabilizează o piață a forței de muncă, oferă stabilitate și capacitate de prognoză pe viitor. Din punctul meu de vedere, dacă nu se va face, vom avea un trend negativ, constant până nu se vor lua măsuri.
Am avut o problemă cu spitalele din Maramureș și din discuțiile purtate a fost luată în calcul această evaluare vizavi de medicina de urgență. Dar lucrurile nu sunt standardizate. Nu sunt ca o știință. Dacă monitorizezi 20 de medici de urgență la nivelul județului, nu știi starea lor precisă. Ei se văd unii pe alții și se avertizează între ei. Dar nu există o evaluare a medicului care a fost de gardă 48 sau 72 de ore, a mai făcut și operații, noi nu avem o evaluare a stării lui din acea dimineață din a treia zi. Medicii urgentiști sunt cu experiență și se iau măsuri, dar este un domeniu care ar necesita o abordare mult mai științifică”, a declarat Dragoș Năcuță, inspector șef al ITM Maramureș.
Această epuizare profesională afectează în principal sectorul medical, iar evaluările pe care le fac medicii de medicina muncii în prezent sunt insuficiente.
„Problema burnoutului o avem la medici. Doctorii sunt cei mai supuși la programul pe care îl au, la acest fenomen. Din păcate, legislația spune că angajatorul își monitorizează prin medicul de medicina muncii și specialist starea psihologică și fiziologică a angajaților. Noi verificăm acele rapoarte și evaluări. Din perspectiva noastră, acele evaluări nu sunt generice și nu sunt suficiente. Noi vedem că se manifestă niște lucruri ulterior. Spre exemplu un angajat face un AVC și din raportul medico-legal constatăm că persoana respectivă avea mai multe afecțiuni. Acum, medicii au început să le mai treacă la condiționări ale aptitudinilor în muncă, dar părerea mea este că e insuficient. Parțial și pentru că psihologia nu este un domeniu în care s-a investit în statul român și din cauza legislației nu a fost împins în acea direcție. La Comisia Uniunii Europene nu există angajat căruia să nu-i fie evaluată starea lui psihologică, oboseala, stresul profesional”, a mai punctat Dragoș Năcuță.
la romani e considerata medalie de merita muncesti pana pici in cap sau mort, si psihologia e considerat ceva pentru fatalai. de aia murim pe capete din varii motive