Persoanele vulnerabile, ajutate printr-un proiect inovativ de economie socială

0
607

La Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, a avut loc Seminarul „Economia socială pentru toţi”, organizat de Asociaţia KULT-ART în parteneriat cu Fundaţia ECOTOP pentru Cultură şi Educaţie Ecologistă Oradea, Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina şi Die Querdenker Austria, alături de Comuna Cornu Luncii, Suceava. Evenimentul şi-a propus să popularizeze un model de cooperativă destinată persoanelor vulnerabile, care, astfel, ar putea obţine un venit stabil, dar, totodată, şi să se instruiască la locul de muncă.

Vasile Gafiuc
Vasile Gafiuc

Un model inovativ de economie socială

Seminarul a avut loc în cadrul proiectului „Social Economy 4 All” (POSDRU/173/6.1/S/148302), cofinanţat de Uniunea Europeană şi s-a adresat persoanelor, organizaţiilor şi instituţiilor cu activitate în Baia Mare care doreau să afle informaţii generale despre conceptul de economie socială şi să descopere în mod practic cum pot dezvolta şi implementa activităţi de economie socială. Nicoleta Dănasă, coordonatorul proiectului „Partener nr. 3”, Asociaţia Kult-Art Suceava: „Am venit astăzi împreună cu colegii mei din cadrul proiectului şi cu experţii transnaţionali fiindcă suntem într-o caravană de promovare a economiei sociale şi a proiectului nostru prin care propunem un model inovativ de economie socială. E un seminar naţional pe care îl derulăm de patru zile, am fost în Târgu Jiu în 13 iulie, în 14 iulie la Deva şi în 15 iulie la Alba Iulia. Acest seminar se adresează instituţiilor publice, ONG-urilor, asistenţilor sociali, tuturor celor care lucrează cu persoane vulnerabile. Este un proiect pe care noi îl dezvoltăm din ianuarie. Lucrăm cu grupuri vulnerabile şi, mai exact, ca grup ţintă în acest proiect avem familii cu mai mult de doi copii, familii monoparentale, persoane de etnie romă, persoane cu dizabilităţi.

Ateliere de tâmplărie, sticlă fuzionată şi întreţinere peisagistică

Nicoleta Dănasă explică faptul că proiectul a avut ca rezultat înfiinţarea a trei cooperative: „Prin proiectul pe care îl dezvoltăm acum am înfiinţat trei structuri de economie socială, adică trei cooperative, şi oferim prin acestea 24 de locuri de muncă. Una dintre cooperative se află în comuna Cornu Luncii (judeţul Suceava), care este aplicantul acestui proiect, fiindcă acolo se află cel mai mare centru neuropsihiatric din România. De acolo a şi plecat nevoia acestui proiect, fiindcă e un centru mare, cu mulţi beneficiari. Ei au ateliere de ergoterapie, însă eu şi colegii mei ne doream foarte mult să dezvoltăm un proiect şi un atelier funcţional din toate punctele de vedere în ceea ce ţine de domeniul mobilierului exterior şi al tâmplăriei. Ei asta făceau ca ergoterapie. O a doua cooperativă va fi în comuna Dărmăneşti, judeţul Suceava, un atelier de sticlă fuzionată. Iar al treilea este în Damiş, judeţul Bihor, în domeniul întreţinerii peisagistice. Cu toate că nu avem un grup ţintă selectat pe Baia Mare, sau activitate în acest proiect pe Baia Mare, promovarea pe care o facem este mai mult a modelului pe care îl propunem noi, acela de a face şi partea teoretică, şi partea practică ca instruire la locul de muncă. Dorim ca acest model să fie promovat, cooperativele pe care noi le-am înfiinţat vor oferi şi acest serviciu de consiliere la locul de muncă, precum şi consiliere vocaţională şi instruire la locul de muncă”.

Profitul se reinvesteşte sau se creează noi locuri de muncă

Vasile Gafiuc este preşedintele Asociaţiei Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina şi explică ce înseamnă conceptul de economie socială: „Economia socială este orice activitate economică care are un rulaj, un ciclu economic normal, ca orice altă companie, doar că beneficiile, angajaţii sunt persoane vulnerabile şi, în rândul al doilea, profitul nu se împarte în dividende, ca la acţionarii de la o companie clasică, ci se reinvesteşte sau se creează noi locuri de muncă. Practic, acesta este modelul economiei sociale pe care noi l-am luat de la partenerii străini şi în special de la Reţeaua Europeană de Economie Socială. Lista persoanelor vulnerabile este lungă, în ghidurile finanţatorilor şi ale celor care administrează aceste fonduri sunt incluse femeile, persoanele care trăiesc din venitul minim garantat, tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului, persoane cu dizabilităţi, persoane de etnie romă, victime ale violenţei domestice, familii cu mai mult de doi copii, familii monoparentale, iar lista poate continua. Dacă ne gândim la ce înseamnă o persoană vulnerabilă, nu există o definiţie clară nici la nivel legislativ, dar din principiile care au fost abordate până acum înseamnă acea persoană care nu are un status în societate şi nu are un venit care să-i asigure un trai decent”.

Se pregăteşte un proiect şi pentru Baia Mare

L-am întrebat pe Vasile Gafiuc cine a înfiinţat cele trei cooperative dezvoltate până acum în proiect: „Acele trei cooperative sunt de sine stătătoare, membrii fondatori sunt din grupul ţintă: cea de tâmplărie a fost înfiinţată de către persoanele cu dizabilităţi, ei sunt proprietarii; romii în judeţul Bihor, şi cei care trăiesc din venitul minim garantat şi familiile care au mai mult de doi copii la Dărmăneşti. Chiar avem un proiect în paralel şi la Baia Mare, se numeşte „Ecouri”; lucrăm cu trei organizaţii din Baia Mare şi cam acelaşi model îl adoptăm şi aici. Ce avem noi inovativ este acel model integrat, în sensul că nu facem doar producţie, ci ne ocupăm şi de partea de formare şi, mai mult, formare la locul de muncă. Vrem să reactivăm ucenicia, care cred că este cea mai facilă la ora actuală, când pe piaţă e plin de cursuri, de tot felul de oferte în ceea ce înseamnă formarea profesională, dar, din păcate, absolvenţii nu au abilităţi practice”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.