Executarea silită va putea fi încuviinţată doar de judecători

0
627

De miercuri, 3 februarie, potrivit unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, pentru modificarea Codului de procedură civilă, executările silite pot fi încuviinţate doar de o instanţă, nu de un executor.
Competenţa de a încuviinţa cererea de executare silită revine instanţei judecătoreşti, care va efectua, astfel, un control judecătoresc preventiv asupra declanşării procedurii de executare silită propriu-zisă, ca garanţie a respectării dreptului justiţiabililor la un proces echitabil.
Din 2014 pînă în prezent, această competenţă a aparţinut executorilor judecătoreşti. Însă, Curtea Constituţională a constatat recent (prin Decizia nr. 895/17 decembrie 2015) că declanşarea executării silite fără un control judecătoresc prealabil încalcă exigenţele dreptului la un proces echitabil, prin lipsa garanţiilor de imparţialitate şi independenţă specifice numai instanţelor judecătoreşti. Totodată, Curtea Constituţională a reţinut că încuviinţarea executării silite nu poate fi delegată executorului judecătoresc, acesta nefăcînd parte din autoritatea judecătorească.
De asemenea, există cîteva modificări şi în ceea ce priveşte regimul căilor de atac, în sensul că:
• încheierea de admitere a cererii de încuviinţare a executării silite nu este supusă nici unei căi de atac; rămîn, însă, aplicabile dispoziţiile referitoare la posibilitatea de a cere, pe calea contestaţiei la executare, anularea încheierii prin care s-a admis cererea de încuviinţare a executării silite, fără îndeplinirea condiţiilor legale;
• încheierea de respingere a cererii de încuviinţare a executării silite poate fi atacată numai cu apel, exclusiv de creditor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.