Canalizarea a ajuns şi în Şomcuta Mare

1
1013

Proiectul de canalizare pentru oraşul Şomcuta Mare se află în derulare, lucrările au demarat în primăvară şi până în prezent s-au finalizat circa 15%. Deşi investiţia este în grafic, firma constructoare s-ar pu­tea să aibă probleme la implementare, în anumite zone.
Greutăţile vor apărea în momentul în care lucrările vor ajunge în zona unde nu există autorizaţie de la Drumurile Naţionale, adică lângă drumul european E58. Cu toate că încă nu s-au găsit soluţii tehnice, autorităţile locale sunt încrezătoare că proiectul se va finaliza cu succes: „Avem începută canalizarea oraşului, un proiect important pentru Şomcuta Mare. Lucrările au demarat pe patru tronsoane. Pe strada Finteuşului, mai avem de făcut doar câteva racorduri. Pe strada Cornului, mai facem încă lucrări, la fel şi pe strada Meceni. Procentual vorbind, lucrările se situează undeva la 15%. Termenul de finalizare este însă anul 2018, aşa că mai avem destul timp până atunci. Totuşi, noi sperăm că-l vom termina mai repede. El este pe fonduri de mediu 71%, iar restul de 29% reprezintă fonduri proprii. Noi avem cofinanţarea prinsă în buget, aşa că nu vor fi probleme din acest punct de vedere. Vom avea unele probleme la drumul european, pe partea dreaptă a lui, cum se vine de la Cluj, că aici ne-am cam încurcat puţin… Asta din cauză că sunt câteva zone neautorizate de către Drumurile Naţionale şi în momentul în care vom ajunge acolo vom vedea ce soluţie vom aborda. Dar pe partea stângă a drumului, care este avizată, lucrarea va fi funcţională în întregime. Avem, de asemenea, subtraversările avizate, sunt patru pe care le putem executa fără probleme”, a declarat Gheorghe Buda, viceprimarul oraşului Şomcuta Mare, care va depune jurământul pentru funcţia de primar, în curând.
Reabilitarea căminelor culturale din localităţile aparţinătoare

Căminul cultural Finteuşu Mare, în reabilitare
Căminul cultural Finteuşu Mare, în reabilitare

Lucrările la căminul cultural din Finteuşu Mare sunt începute, imobilul se reabilitează complet. Acelaşi lucru se va întâmpla şi la cel din Buciumi, unde proiectul este întocmit. Există probleme minore la documentaţie, dar cât de curând va fi demarată licitaţie şi pentru această lucrare. Investiţiile la cele două instituţii culturale se fac din fonduri proprii, acestea costând bugetul local circa 2,3 milioane de lei. Un alt proiect este pe finalizare la Vălenii Şomcutei, alimentarea cu apă. Valoarea acestuia este de 3 milioane de lei, pe Ordonanţa 28. Tot pe aceeaşi ordonanţă a intrat şi proiectul de reabilitare a drumului DC 64, care se întinde pe 15 kilometri, şi DC 75, ce este acum la finalizarea procedurii de licitaţie şi într-o lună de zile se speră începerea efectivă a proiectului. Acesta face legătura între Buciumi, Hovrila şi Buteasa.

Proiect pentru amenajarea spaţiilor verzi

Cetăţenii din Şomcuta Mare doresc spaţii verzi şi locuri de joacă pentru copii, oraşul fiind deficitar la acest capitol: „Noi în Şomcuta ne dorim un parc de joacă pentru copii, că suntem oraş, dar nu avem nici un loc de joacă, măcar că plătim taxe şi impozite de oraş… Vrem şi trotuare făcute, ca să putem veni câte doi oameni odată pe ele, că nu avem loc. La canalizare nici nu mai visăm, că de 25 de ani o tot fac… Vin toţi înainte de alegeri, promit şi apoi nu mai fac nimic”, a spus o mămică.
„Dacă suntem oraş, trebuie să avem spital, spaţii verzi, trotuare. Ar trebui să avem tribunal, finanţe, nu să se desfiinţeze toate şi noi să trebuiască să mergem în Baia Mare pentru toate astea. De asemenea, ce dorim cel mai mult este să se închidă secţia asta de imigranţi de la noi din Şomcuta”, a spus Grigore P. din Şomcuta Mare. Se pare că autorităţile locale vor rezolva cel puţin o parte dintre aceste solicitări: „Mai avem un proiect depus pe fonduri europene, pe amenajare spaţii verzi şi locuri de joacă pentru copii. El este deja încărcat pe programul european, avem 86 de puncte la el, peste pragul minim de eligibilitate, aşa că sperăm să obţinem finanţarea”, ne-a explicat viceprimarul Gheorghe Buda, care va fi primarul oraşului în mandatul 2016-2020.

Blocurile sociale vor fi date în folosinţă

Blocuri sociale nou construite în Şomcuta Mare
Blocuri sociale nou construite în Şomcuta Mare

Cele două blocuri sociale au fost finalizate în Şomcuta Mare. Este aproape terminată sistematizarea lor pe verticală, urmând ca în cel mai scurt timp, după ce se validează noul consiliu local, primăria să ceară solicitanţilor documentele necesare atribuirii acestor apartamente sociale. Numărul total de cereri se ridică la peste 140, în condiţiile în care cele două imo­bile au doar 48 de apartamente. Totuşi, problema va fi rezolvată echitabil: „Sunt cereri mai multe decât necesarul pe care-l vom putea noi oferi. Este adevărat, unele cereri sunt vechi şi de câte şapte, opt ani de zile, iar în momentul în care noi vom cere documentele, mulţi dintre solicitanţi nu se vor mai încadra, sau nu vor mai veni. Cei care se vor muta în apartamentele sociale vor plăti o chirie lunară, cuantumul cel mai mare fiind de 120 de lei pentru un apartament. Acestea sunt cu o cameră, cu două şi cu trei camere. Viitorii locatari vor mai avea de plătit şi utilităţile care, din fericire, sunt contorizate individual şi nu la comun”, a conchis Gheorghe Buda.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.