Băiţa de sub Codru ar avea nevoie de investitori mai mulţi

0
954

Comuna Băiţa de sub Codru duce dorul investitorilor mari, care să revigoreze economic zona. Din păcate aceştia nu prea există, decât cu mici excepţii.

Astfel, majoritatea angajaţilor din sat lucrează în comunele vecine, la oraş sau în străinătate. Vestea bună este că totuşi aceştia revin şi îşi investesc banii în localitatea natală: „Stăm foarte slăbuţ din punct de vedere economic cu firmele în comună. Avem doar trei agenţi economici cu un pic de potenţial, dar cam atât. În rest doar magazinele mici ce mai sunt. Cei trei au însă câteva zeci de angajaţi de pe raza comunei. O mare parte din forţa de muncă, mai ales femeile lucrează la firma din Fărcaşa. Avem undeva la vreo 80 de persoane care fac naveta acolo, lucrând cred în trei schimburi. Tinerii şi pleacă dincolo la lucru, însă îmbucurător este că vin cu banii şi îi investesc tot în comună. Nu deschid afaceri, ci în gospodărie, dar este şi acesta un plus, că se modernizează, se reabilitează casele. Şi apar  construcţii noi. Numai anul trecut am eliberat 12 autorizaţii, iar anul acesta mai avem câteva solicitări”, a declarat Aurel Dumuţa, primarul comunei Băiţa de sub Codru.

Natalitatea, în scădere

Nici la capitolul spor natural comuna nu stă prea bine. Numărul copiilor este în scădere cu aproape zece procente în ultimii ani: „În ceea ce priveşte natalitatea, făcând o comparaţie, în ultimii patru ani, la numărul copiilor din şcoală, acesta a scăzut cam cu 30. În anul 2012 aveam 300 de elevi, iar în prezent cred că sunt 271, ceea ce reprezintă în jur de 10%. Însă dacă ne comparăm cu comunele vecine din zona codrului, noi stăm destul de bine. Cu şcoala nu avem probleme. Transportăm şi elevii din satul Urmeniş cu microbuzul la centrul de comună. Dincolo s-a închis şcoala prin anul 2010. Dar aici au cele mai bune condiţii de învăţare, nu avem învăţământ simultan şi nici clase cu sub 20 de elevi”, a conchis primarul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.