Maramureşul şi intensificarea colaborării cu Ambasada Chinei

0
485

Recent, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, Excelenţa Sa, domnul Ambasador Xu Feihong, şi doamna Tan Yuxiu, au organizat la Ambasada Chinei o fastuoasă recepţie la care au participat conducerea filialelor Asociaţiei Române de Prietenie cu Republica Populară Chineză. Din partea filialei Maramureş au participat preşedintele filialei, prof. univ. dr. Petru Dunca, vicepreşedinţii lector univ. dr. Achim Andrei şi lector univ. dr. Cătălin Bobb, cadre didactice la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, precum şi comandantul Aeroportului din Baia Mare, jurist Dorin Buda. Au mai participat şi conducerile Asociaţiei de prietenie Casa Româno-Chineză, a Asociaţiei China RO, Camera de comerţ şi industrie România-China.

Excelenţa Sa, domnul Ambasador Xu Feihong
Excelenţa Sa, domnul Ambasador Xu Feihong

A fost o onoare deosebită pentru asociaţia noastră de a participa la un asemenea eveniment de mare anvergură. Am fost întâmpinaţi de Excelenţa Sa, domnul Ambasador Xu Feihong, care ne-a primit cu distinctă prietenie. Desi­gur, a fost impresionat de simbolurile din Maramureş, oferite Excelenţei Sale şi domnului preşedinte al Asociaţiei Române de Prietenie cu Republica Populară Chineză, Florea Dumitrescu. Am oferit un set de propuneri din partea filialei noastre pentru viitoarele colaborări cu judeţul Maramureş şi cu Centrul Universitar Nord din Baia Mare. Excelenţa Sa şi-a exprimat dorinţa de a vizita Maramureşul în perioada următoare, Maramureşul fiind cunoscut ca un spaţiu al tradiţiilor autentice, mai ales că noi avem o experienţă în acest sens şi cu vizita fostului Ambasador al Chinei. De asemenea, am avut o serie de discuţii extrem de laborioase şi cu alte personalităţi din ambasadă, care şi-au exprimat dorinţa să viziteze Maramureşul. Proiectul nostru este de a înfiinţa şi dezvolta un Centru Confucius în cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare.

Florea Dumitrescu, preşedinte al Asociaţiei Române de Prietenie cu Republica Populară Chineză
Florea Dumitrescu, preşedinte al Asociaţiei Române de Prietenie cu Republica Populară Chineză

Excelenţa Sa, Ambasadorul Xu Feihong, în discursul său, a prezentat locul pe care îl ocupă China la nivel mondial, realizările remarcabile în planul dezvoltării economice. Au fost evidenţiate bunele relaţii cu România, dorinţa de a face investiţii mari în România (menţionăm câteva: reactorul de la Măgurele, complexul de la Rovinari, infrastructura rutieră şi de transport aerian). În prezent, cifra de afaceri dintre cele două ţări este de trei miliarde şi jumătate de dolari. Domnul preşedinte Florea Dumitrescu a accentuat faptul că Guvernul României, oricare ar fi el, trebuie să se implice mai mult în dezvoltarea relaţiilor de prietenie cu marele popor chinez, care are o cultură şi o civilizaţie în plină dinamică. Toţi vorbitorii au precizat faptul că Republica Populară Chineză este un aliat de nădejde al României în aceste vremuri extrem de tulburi.

Un cadou din Maramureş oferit ambasadorului
Un cadou din Maramureş oferit ambasadorului

Iată şi impresiile prietenilor din Asociaţia Română de Prietenie cu Republica Populară Chineză, filiala Maramureş. Lector univ. dr. Andrei Achim: ”Prezenţa noastră la manifestarea organizată de Ambasada Chinei a fost un bun prilej pentru a reitera şi extinde cooperarea cultural-ştiinţifică şi economică dintre România (în mod special Maramureş) şi R.P. Chineză.” Dorin Buda, comandantul Aeroportului din Baia Mare: „Am informat reprezentanţii ambasadei despre lucrările realizate la aeroport. După finalizarea acestora, o componentă importantă a activităţii noastre va fi cea de cargo (transport marfă). S-ar putea să fie interesaţi de construirea unui parc logistic, având în vedere că în imediata vecinătate a aeroportului, oraşul Tăuţii Măgherăuş mai are terenuri disponibile. De asemenea, trebuie acordată o mai mare atenţie componentei turistice”. Lector univ. dr. Cătălin Bobb: „În imaginarul meu, şi al oricui, China e mare şi la fel de mare a fost şi sala de recepţie în care am petrecut două ore agreabile, două ore în care discursurile, discuţiile, bufetul, într-un cuvânt întreaga atmosferă, s-au potrivit îmbinându-se perfect într-o armonie specifică muzicii tradiţionale chinezeşti. Pe acest fundal, trei impresii: mai întâi, am remarcat, din partea oficialităţilor chineze, o anumită disponibilitate a dialogului, o disponibilitate ce-a depăşit protocolul specific unor asemenea întâlniri. O disponibilitatea de a împărtăşi experienţe umane, stări culturale, situări existenţiale. Prin urmare, diferenţa între cultura română şi cea chineză a căpătat, în acest fel, o dimensiune neglijabilă. Apoi, în al doilea rând, impresia fermă pe care discursurile oficialităţilor române prezente mi-au lăsat-o a fost aceea a unei insatisfacţii împletită cu regret: România nu depune eforturi consecvente în a întreţine relaţii solide cu Republica Populară Chineză. Sunt aici, desigur, mai multe explicaţii, însă mi se pare că nu poţi transforma trecutul în axa dominată a relaţiilor prezente. China este, s-o recunoaştem, a doua putere mondială a lumii, iar a rata apropieri posibile datorită unui trecut mereu prezent este, s-o spunem la fel de direct, o formă de prejudecată defectuoasă. În fine, în al treilea rând, cred că demersul profesorului Dunca prin rezervele sale inepuizabile de energie (şi nu numai) ce au făcut posibilă deplasarea noastră, a gândit corect: în acest context, atât Facultatea de Litere cât şi Centrul de Antropologie şi Filosofie din Baia Mare nu pot rata şansa unei apropieri de cultura chineză. Cultura, şi aici regăsim misiunea echipei noastre, îşi depăşeşte graniţele proprii, ea este prezentă înăuntrul politicii şi a economiei. În fine, nu ştiu în ce măsură demersul nostru va avea succes, sunt însă convins că deschiderea deja s-a produs”.
Preşedinte, prof. univ. dr. Petru DUNCA
Foto: Andrei Achim, Dorin Buda

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.