117.148 pensionari în Maramureş. Pensii recalculate

1
1121

Mii de pensionari maramureşeni vor beneficia de recalcularea pensiilor. Această măsură nu va aduce însă şi pensii mai mari. Există situaţii în care vârstnicii se vor alege cu punctaje mai mici de pensie. Oficialii Casei Judeţene de Pensii Maramureş îi liniştesc pe pensionari şi precizează că aceştia vor rămâne cu pensiile avute până la momentul recalculării în cazul în care reiese un punctaj mai mic.

Recalculare în două etape

Prefectura buget iulie 003Recalcularea pensiilor pentru cei care au beneficiat de grupele I şi a II-a ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut. Procesul de recalculare a fost amânat. Măsura a fost pusă în practică din luna iunie. De fapt, recalcularea se va face în două tranşe. „Această lege prevedea că în decurs de doi ani din ianuarie 2016 până la sfârşitul anului 2017 se vor recalcula pensiile pentru pensionarii care au ieşit la pensie înainte de 2011, care nu au beneficiat de aceste recalculări conform altor acte normative. Din diverse motive recalcularea nu a început anul trecut, ci abia în acest an. Se va desfăşura în două tranşe: pentru pensionarii care s-au pensionat până în 1 aprilie 2001 se va face în prima tranşă care a început în luna iunie. Pentru ceilalţi care s-au pensionat în perioada 1 aprilie 2001 şi ianuarie 2011 se va desfăşura la finele anului, respectiv în lunile noiembrie – decembrie”, a declarat directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Maramureş, Lucica Pop.

Vârstnicii în… alertă

Din primele calcule a reieşit un punctaj mai mic pentru foarte mulţi pensionari. În momentul în care au primit acasă deciziile, vârstnicii au intrat în panică, astfel încât au luat cu asalt ghişeele casei Judeţene de Pensii pentru a cere lămuriri. „Am recalculat aproximativ jumătate din ele. Problema este că la cei mai mulţi dintre cei cărora le-am recalculat pensiile, punctajul le-a scăzut. Legea 192 prevede clar că în cazul în care din calcul reiese un punctaj mai mic, pensionarii vor rămâne în plată cu punctajul pe care l-au avut la data recalculării. În urma trimiterii deciziilor către pensionari, zilele trecute ne-am confruntat cu un număr foarte mare de beneficiari care au venit să ceară explicaţii la ghişeu, deoarece majoritatea au intrat în panică atunci când au văzut că au un punctaj mai mic. Nu este nicio problemă. Vor beneficia însă de majorarea valorii punctului de pensie. Din iunie a crescut valoarea punctului de pensie la 1.000 lei”, a adăugat Lucica Pop. Conducerea instituţiei a mai arătat că Maramureşul, în comparaţie cu celelalte judeţe din ţară este pe locul al treilea în ce priveşte numărul de beneficiari de grupa I şi a II-a ca şi pensionari. Astfel, pentru prima tranşă trebuie recalculate în jur de 5.000 de pensii. În prezent, la nivelul judeţului Maramureş se înregistrează un număr de 117.148 de pensionari. Numărul este în scădere faţă de celelalte luni, dar nu e o diminuare la fel de accentuată ca în alte perioade ale anului, a mai subliniat conducerea Casei Judeţene de Pensii Maramureş.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.