În Câmpulung la Tisa, camere de supraveghere pentru diminuarea furtului de lemne!

0
720

Autorităţile locale din Câmpulung la Tisa au instalat mai multe camere video pe raza comunei pentru a diminua, dacă nu stopa, furtul de lemne, mai ales în toamnă, când cererea de lemne de foc este mare. Proiectul a fost finanţat din fonduri locale şi este pe final.

Astfel, în comună s-au instalat camere video în mai multe intersecţii, dar şi la intrare şi ieşire din localitate: „Pentru creşterea siguranţei şi a diminuării furturilor de masă lemnoasă, mai ales în perioada de toamnă, am iniţiat un proiect de montare a unor camere de supraveghere. Astfel, în zece puncte de intersecţii în comună, dar şi la intrare şi ieşire, am amplasat 14 camere video. Acum se lucrează la instalarea aparaturii şi trebuie să mai obţinem doar aviz de la Electrica pentru a conecta camerele de supraveghere la curent electric. Investiţia se realizează din fonduri locale şi ne costă circa 100.000 de lei, bani pe care îi vom plăti în rate lunare de vreo 3.000 de lei. Imaginile capturate de aceste dispozitive vor fi stocate, cel puţin 30 de zile, dacă nu chiar mai mult, vom vedea asta, pe un server, aici la primărie, la care va avea acces şi poliţia din comună.

Viceprimarul comunei,  Mihai Rudolf Lemak
Viceprimarul comunei, Mihai Rudolf Lemak

Furtul de lemne este destul de mare în comună din cauză că oamenii au terenuri pe raza comunei, dar pe care nu mai pot să le lucreze, ocupându-se din ce în ce mai puţin de agricultură, însă vin alţii pe terenurile cu vegetaţie forestieră de lângă şi le taie copacii. Mai mult, avem această zonă de-a lungul frontierei de stat, care face parte din Situl Natura 2000, adică nu ai voie să tai nimic de acolo. Aşa poate că vom reuşi să păstrăm şi această arie naturală protejată neatinsă”, ne-a explicat viceprimarul Mihai Rudolf Lemak.

Lemnul are trecere toamna deoarece oamenii nu au încălzire pe gaz

Cererea de lemn este cu atât mai mare cu cât sătenii comunei se încălzesc iarna doar cu lemne. Acesta este motivul pentru care autorităţile locale au iniţiat un proiect de introducere a reţelei de gaz, astfel ca localnicii să nu mai fie nevoiţi să caute masă lemnoasă iarna, care a devenit din ce în ce mai scumpă. Dacă va dispărea cererea, atunci se speră că şi hoţii de lemne se vor mai potoli: „Aceste furturi de masă lemnoasă au şi altă cauză: pe raza comunei nu avem introdus deloc gaz, aşa că cetăţenii trebuie să se încălzească iarna cu lemn. Cei care taie lemnul îl vând în principal localnicilor. Dar şi lemnele au devenit tot mai scumpe, preţul lor crescând mult, astfel că am demarat şi proiectul pentru alimentarea cu gaz a comunei. Şi aici am realizat deja studiul de fezabilitate, urmează să vedem cum putem atrage fondurile necesare extinderii reţelei de gaze naturale în localitate. Dacă vom reuşi asta, atunci oamenii nu vor mai avea nevoie de lemne pentru încălzire. Nefiind cerere de lemne, atunci hoţii de lemn poate că se vor lăsa păgubaşi. Camerele de supraveghere vor fi utile şi pentru siguranţa circulaţiei, deoarece şoferii vor şti că drumurile sunt monitorizate şi poate nu vor mai călca prea tare pedala de acceleraţie. De asemenea, în cazul unor scandaluri, poliţia va avea imaginile pentru a vedea exact ce s-a întâmplat”, a conchis viceprimarul. Oamenii cumpără toamna lemne de foc din diverse locuri: „Ne încălzim cu lemne iarna, deci trebuie să le procurăm de undeva. Mai luăm de la primărie, mai cumpărăm de la alţii, dar de unde să ştim noi provenienţa lor. Ar fi bine dacă s-ar introduce gazul şi la noi în comună”, ne-a explicat Miklos M. „Lemne ne trebuie, dar sunt din ce în ce mai scumpe. Încălzirea pe gaz poate că ar fi o soluţie mai bună, dar şi acela e scump”, a adăugat un alt sătean.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.