Maramureşul, deficitar la locuri de cazare pentru turişti!

0
88

Judeţul nostru este un brand turistic, nu numai în ţară, ci şi în întreaga lume, însă nu îşi fructifică acest mare potenţial. Astfel, în Maramureş, există prea puţine locuri de cazare pentru câţi turişti ar vrea să ne viziteze. Chiar dacă numărul locurilor de cazare în pensiuni este în creştere accentuată, lipsesc hotelurile mari care pot caza grupuri mari de turişti.

Agenţiile de turism se confruntă cu cereri mari din partea clienţilor ce vor să-şi facă vacanţele în Maramureş, pe întreaga perioadă a anului, însă nu găsesc locuri destule de cazare. Mircea Spătar, director agenţie de turism, a explicat: „Noi oferim spre vânzare şi pachete turistice celor din sudul ţării, spre exemplu. Pot spune că în perioada sărbătorilor, fie ele de Crăciun sau Pascale, în Maramureş nu prea găseşti locuri de cazare. Deci, sunt destul de puţine locuri de cazare comparativ cu potenţialul zonei. Cel puţin 10 hoteluri a câte 30 – 40 de camere se pot construi oricând în Maramureş, iar ele vor avea clienţi! Hotelurile ar trebui să aibă piscină, pentru că acestea sunt căutate. Sunt într-adevăr multe pensiuni, dar, la fel, este greu să găseşti locuri. Au venit turişti la final de septembrie, la agenţiile noastre din ţară, care spuneau că vor să meargă de Crăciun în Maramureş, iar noi pur şi simplu, în anumite zone, nu mai găseam locuri. Maramureşul este un brand, are o rezonanţă. Doar când pronunţi numele judeţului este deja cunoscut de toată lumea şi există potenţial mare aici. Bineînţeles că pe viitor, dacă vor fi şi curse externe de linie, există potenţial mare să aduci mulţi turişti din străinătate. Noi avem foarte mulţi turişti din Polonia, Franţa, Germania, care vin în această zonă şi nu neapărat de sărbători. Perioada verii e cea mai aglomerată. Dacă vrei să mergi la Vişeu, spre exemplu, o săptămână, s-ar putea să fie foarte greu să găseşti locuri de cazare pentru un sejur de 7 nopţi. Că găseşti 2 nopţi într-o perioadă, 3 în alta, dar o săptămână consecutiv este foarte greu. Weekendu­rile, aproape nicio şansă, deşi tarifele au început să urce”.

Explozie de cereri pentru acreditări noi de pensiuni turistice

Deoarece cererile pentru cazare sunt mari în Maramureş, încep să apară tot mai multe pensiuni noi. Problema este însă legată de hotelurile mari, care lipsesc din judeţ: „Raportările în acest an de la Statistică, în ceea ce priveşte cererile de înregistrare pentru noi facilităţi de cazare în Maramureş, arată că sunt luni care, raportate la 2017, au avut creşteri şi de 600%! Sigur că au o mare influenţă aici şi voucherele de vacanţă din sistemul bugetar şi care au promovat foarte mult turismul în ţara noastră, cu atât mai mult în Maramureş. Ele vor fi menţinute şi anul viitor. Ca atare, mulţi dintre operatorii din turism, în special cei din zona de cazare, s-au gândit să-şi facă şi investiţii, să-şi îmbunătăţească condiţiile de cazare, pentru a atrage anul viitor cât mai mulţi beneficiari de vouchere de vacanţă în pensiunile lor. În judeţul nostru a fost o explozie, în acest an, de cereri de acreditări pentru pensiuni turistice, lucru care ne bucură pe toţi. Dar ce ne lipseşte cu adevărat ar fi hotelurile de mari dimensiuni, care pot să cazeze grupuri mari de turişti. Ne lipsesc astăzi tururi care se fac de către grupuri mari în judeţul Maramureş, din cauză că nu putem caza autocare întregi de turişti într-un singur loc. Şi atunci dacă îi cazezi în 10 pensiuni, până mergi să-i aduci, să-i culegi pe toţi de dimineaţă, trece vremea şi nu le mai rămâne timp de vizite, deci e destul de dificil. Asta ne lipseşte, încet, încet trebuie să vedem cum încurajăm astfel de investiţii în Maramureş”, a precizat Gabriel Zetea, preşedintele Consiliul Judeţean Maramureş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.