Primul autobuz electric, pe străzile Sighetului din acest an!

0
161

Municipiul Sighetu Marmației va beneficia de șapte autobuze electrice până anul viitor. Acestea vor sosi în câteva tranșe, primul urmând să ajungă în toamnă. Mijloacele de transport nepoluante sunt achiziționate printr-un proiect finanțat cu fonduri nerambursabile. Primăria are de asigurat doar o cofinanțare de 2% din valoarea totală a investiției.

Prețul unui singur autobuz se ridică la aproape 700.000 de euro. Mentenanța lor va fi asigurată, în primii zece ani de utilizare, de către firma câș­tigătoare a licitației. „Practic, noi ne-am asociat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în sensul că după ce am câștigat proiectul, am fost de acord să organizeze licitația ei în numele nostru. Astfel, au atribuit contractul unei firme care și-a sumat o chestie un pic îndrăzneață, dar noi nu putem fi decât bucuroși, aceea de a întreține, a face practic mentenanța timp de 10 ani la aceste autobuze, cu condiția ca ei să fie dominanți pe piață cu această activitate. În momentul în care faci cererea de ofertă pe acest segment, aproape că te duci direct la autobuzul pe care-l vrei. În proiect vom beneficia doar de șapte autobuze, dar cu ele, fiind un oraș mic, ne vom descurca foarte bine. Însă acestea electrice sunt extrem de scumpe! Prețul unuia este până în 700.000 de euro. Proiectul a fost depus, am fost selectați și am obținut finanțarea. Acum suntem în procedura de achiziție, care a fost demarată deja. Prima tranșă de livrare este în toamnă, când vor sosi primul și, poate, al doilea autobuz electric”, a declarat Horia Scubli, primarul din Sighetu Marmației.

Sighetul – singurul oraș în proiect între 20 de capitale de județ

Municipiul Sighetu Marmației a avut baftă că a câștigat acest proiect deoarece este singurul ce nu e capitală de județ între cele 21 de orașe declarate eligibile. Cele șapte autobuze electrice vor sosi până anul viitor: „Până în 2020 ne tot livrează câte două, trei, până vin toate. Noi am asigurat cofinanțarea de 2% a proiectului, din 4,45 milioane euro. E bine că face această firmă mentenanța timp de 10 ani, că altfel nu știu cum ne-am fi descurcat. O singură baterie e așa de scumpă, că noi nu ne permiteam financiar să o schimbăm. Dar așa nu avem nicio treabă în perioada aceasta, decât să le utilizăm. La ora actuală, cele mai ieftine autobuze electrice sunt unele poloneze, de fapt nemțești, dar făcute sub licență de polonezi, Solaris. Am fost la Cluj, să le vedem pe ale lor, că și ei tot acest brand îl dețin. În ceea ce ne privește, așa s-a întâmplat să avem noroc, ce să zic… Am fost mai isteți că am făcut proiectul acesta la momentul oportun. Sunt practic 21 de orașe, dintre care 20 sunt capitale de județ, iar Sighetul este singurul care nu e capitală de județ. Deci am fost norocoși”, a conchis primarul din Sighet. Localnicii sunt încântați că vor circula „eco” cu mijloace de transport în comun: „Este un lucru excelent pentru orășelul nostru că vom putea merge cu autobuz nepoluant. Asta deoarece autobuzele actuale poluează mult, iar noxele se simt din plin la ore de vârf”, a spus Mădălina Danci. „Nu pot decât să fiu mândru de acest lucru. Baia Mare nu are autobuze electrice și vom avea noi. Ce mai e de spus…”, a completat Marian P.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.