Mii de pensii internaționale în Maramureș

0
240

Tot mai mulți maramureșeni solicită pensii internaționale. În prezent, în evidențele Casei Județene de Pensii Maramureș figurează 7.488 de persoane care beneficiază de o pensie comunitară. Cei mai mulți pensionari internațional au muncit în Germania, Spania și Italia.
Directorul executiv al Casei Județene de Pensii Maramureș, Lucica Pop, a arătat că “românii care au muncit cu forme legale într-un spațiu al Uniunii Europene, în spațiul economic european precum Norvegia, Islanda sau Elveția în care se aplică regulamentele europene sau în state precum Israel, Macedonia, Turcia, Canada, Quebec, Serbia, Albania, Coreea de Sus, Republica Moldova în care se aplică acorduri similare celor europene pot beneficia de pensii similare cetățenilor acestui stat”.

Lucica Pop
Lucica Pop

După noile reglementări, Casa Județeană de Pensii preia cereri pentru pensii comunitare pentru instrumentarea dosarelor de pensii internaționale ale persoanelor care au domiciliul și locul de ședere în județul Maramureș din Germania, provenite din partea instituției similare, la fel și din Spania. Indiferent dacă au locuit în alte județe sau dacă au reședința în aceste țări, cei care aspiră la o pensie comunitară își depun dosarele de pensii la Casa Județeană de Pensii.
Documentele de care e nevoie pentru a primi o pensie internațională, diferă de la o țară la alta. În general, trebuie furnizate coordonatele bancare, precum și un document de identificare. Și vârsta legală de pensionare este diferită de la o țară la alta. Din totalul pensiilor internaționale, peste 1.000 sunt transferate în străinătate. “Sunt în evidență 7.488 dosare internaționale. Casa Județeană de Pensii Maramureș a transferat 1.117 pensii în străinătate. De asemenea, 2.737 de documente au fost emise pentru lucrătorii migranți. Cele mai multe pensii sunt din: Germania – 2.579, respectiv 33,9%, Spania – 1.401, Italia – 1.201, Ungaria – 1.123, Austria – 528, Israel – 203, Portugalia -155”, a declarat Lucica Pop.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.