Protest inedit în faţa Prefecturii Maramureş

0
153

Reprezentanţii asistenţilor persoanelor cu handicap din Maramureş au venit din nou în faţa Prefecturii pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la restanţele salariale pe care le are această categorie de personal. A fost un protest inedit. Pentru că acţiunile sindicale de acest gen sunt interzise pe perioada stării de alertă, sindicaliştii şi-au scris of-urile pe pancarte lipite pe faţa maşinilor.

Nu mai sunt bani la DGASPC

“Dorim salarii plătite lu­nar”, “Finanţaţi DGASPC”, “Vă mai amintiţi de noi? Şi noi v-am oferit Ciolanul”, au fost câteva dintre inscripţiile înscrise pe lozincile amplasate pe maşinile protestatarilor parcate în faţa Palatului Administrativ din Baia Mare. E al doilea protest al sindicaliştilor după ce, lunea trecută, ei au recurs la un scurt marş al tăcerii. De data aceasta, reprezentanţii asistenţilor personali au semnalat atât problemele financiare ale acestei categorii de personal, cât şi lipsa fondurilor necesare pentru funcţionarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC)Maramu­reş. În acest context, liderii de sindicat au cerut ca nemulţumirile lor să ajungă pe masa ministrului de Finanţe.
“Am avut o discuţie săptămâna trecută cu doamna subprefect şi cu domnul prefect prin care insistam să ia legătura cu domnul ministru Cîţu şi să îi explice necesitatea urgentării acordării finanţărilor pe salariile asistenţilor personali şi finanţările DGASPC. La DGASPC mai există bani doar pentru luna august. Ni s-a prezentat un documentat din partea Prefecturii prin care se face dovada că adresa noastră a ajuns la domnul ministru. Aşteptăm rectificarea bu­getară”, a declarat liderul Cartel Alfa Maramureş, Florin Hossu.

Legi doar pe hârtie

Florin Hossu şi Vasile Dârle

Probleme similare sunt în întreaga ţară. Reprezentantul Cartel Alfa Satu Mare, Vasile Dârle, a dat exemplul unei comune din judeţul vecin, unde asistenţii personali nu şi-au încasat salariile de şase luni.
“Nu este prima dată când ne alăturăm colegilor din Maramureş, mai ales când e vorba de oameni necăjiţi care nu au ce pune pe masă, nu au bani de medicamente, sunt cu salariile rămase în urmă. De exemplu, în Satu Mare, în comuna Hodod e a şasea lună când nu s-au dat salariile. Eu mă întreb: la primar nu e greu să ridice salariile la angajaţi şi oamenii aceia nu au bani de medicamente? Dai o lege şi apoi o încalci. Să le fie ruşine. Fac legi şi nu le aplică. Atunci cum să mai aplicăm noi le­gea? Este lege cu bani de hrană, nu se dau, nu se acordă voucherele de vacanţă, dar primarii pot să îşi ia salariile şi încă ce lefuri, iar oamenii aceştia necăjiţi nu îşi primesc salariile cu lunile. Să le fie ruşine. Şi guvernanţilor, tuturor parlamentarilor care fac legea şi apoi tot ei o încalcă”, a punctat reprezentantul Cartel Alfa Satu Mare, Vasile Dârle, preşedinte al Sindicatului Asistenţilor Maternali şi Sociali din Satu Mare.
Sindicaliştii sunt decişi să îşi continue acţiunile de protest. Ei vor să se deplaseze chiar în capitală pentru a-i sensibiliza pe guvernanţi. În plus, după alegerile locale, se doreşte organizarea unei întâlniri cu parlamentarii maramureşeni. “După alegerile locale doresc să am o întâlnire cu parlamentarii, dar nu pentru poze şi campanie electorală, ci în vederea modificării legislative ca să eliminăm această pauză de primire a salariilor pe asistenţa personală. Cu acest coronovarirus nu trebuie să uităm că oamenii trebuie să trăiască. Dacă guvernanţii nu sunt în stare să ia măsuri trebuie să îşi dea demisia, deşi nu mai ştim la cine să ne gândim să ne guverneze. Toţi au fost la guvernare şi la fel a fost situaţia. Ce este nou la actuala guvernare e că şi DGASPC-urile au probleme financiare”, a conchis Florin Hossu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.