Munți superbi de tranziție • Munții Lăpușului, uitați sau ignorați. Nu din cauza urșilor

1
776

Sunt în Maramureș câteva locuri unde s-au creat legende, unele bine întreținute, ca oamenii să se ferească de ele. Urși, mistreți, vipere etc, evident toate există, dar există ac de cojocul lor. Munții Lăpușului sunt printre cel mai puțin umblați din Maramureș. Deși au farmecul lor, foarte interesant e că despart două lumi, ambele frumoase: Maramureșul istoric de la Budești la Botiza și Țara Lăpușului, din Băiuț spre Cavnic.
Ni-i prezintă montaniardul Ionică Pop. “Li se mai spune Munții Văratecului, de la cel mai înalt vârf, de 1353 metri altitudine, ușor de identificat prin multitudinea de relee. Sunt munți cu înălțimi medii, principalele vârfuri sunt Văratec, Secu, Sermetieș. Scărișoara, Văratecul de Budești, Prislopul, Pleșca. Ei fac legătura dintre Munții Gutâi și cei ai Țibleșului.

Din ei izvorăște râul Lăpuș, de sub Văratec… cu cei 120 de kilometri ai săi, e cel mai lung râu ce izvorăște și se varsă într-un județ. Și Cosăul și Valea Botizii tot de aici izvorăsc. Avem aici rezervații naturale: Tăul Negru din partea sudică a Făgădăului Pintii, rezervația geologică Peștera cu Oase de la Poiana Botizii, codrii seculari din Băiuț. Apoi, avem lacuri și turbării, ca Tăul Văratecului, Tăul lui Ionel, Groapa lui Cotoz. Plus formațiuni stâncoase: Pietriceaua Oanței, Piatra Prislopului, Piatra Văratecului, Piatra lui Pintiuț, Piatra Țancului, Piatra Onciului, Piatra Totoș, Pietrele Corbului, Biserica Dracilor, Corha Lupului, Piatra Galbenă etc.

Avem și ape minerale, în arealul mofetic al Munților Lăpuș, de la cel pulsatoriu din Poiana Botizii la izvoarele minerale de pe Valea Sasului din Botiza, cele de la Glod-Poienile Izei, Tocila din Băiuț. Avem și cascade și repezișuri la Tocila, Văratec și Glodeasa. Plus aflorimentele de gips de la Botiza. Munții Lăpușului au zone de agrement pe Valea Strâmbului, la Zâmbrița, la Râoaia, cursul superior al Cosăului spre mănăstirea Budești, zona Tocila-Băiuț. Apoi, Valea Oanței la Budești sau cursul superior al Botizii. Munții Lăpușului au o infrastructură turistică destul de bună, au marcaje decente în lung și-n lat!”, spune montaiardul. Trebuie de asemenea să amintim și căile de acces, foarte importante. Ele în sine sunt uneori atracții!

Din Botiza avem drum intercomunal asfaltat spre Groșii Țibleșului, este fix pe limita dintre Munții Lăpușului cu Munții Țibleș. Apoi, se anunță reabilitarea drumului județean de la Botiza spre Băiuț, peste Văratec. Din Băiuț avem acces în munți și pe Leorda în sus, dar și pe Tocila sau spre Poiana Botizii. La fel, din Budești, drumuri asfaltate sau bine pietruite spre munți, cum drumuri bune și asfaltate sunt și dinspre Glod și Poienile Izei. Munții Lăpușului au într-adevăr și viață sălbatică, neumblați fiind, inclusiv carnivore mari, sunt mulți urși și este și lup. Se anunță de asemenea zimbri, avem cervide și mai avem ape neașteptat de curate, cu excepția celor din zonele fost miniere. Adică exact Lăpușul ce e abuzat din naștere, la coborârea din munți, cu ape de mină, la fel și râul Cavnic, abuzat din start. Evident, avem și floră, de la cea specific turbăriilor la fânețele cu floră bogată.
Prin urmare, neașteptat de interesantă ofertă, de altitudine mai mică. Dar cu surprize frumoase. Țara Lăpușului dar mai cu seamă acea parte de munte abundă în ape minerale. Ai aici și păduri seculare protejate. Plăcute surprize poți avea intrând de la Băiuț în aproape orice direcție, spre munte. La fel dinspre Budești. În curând, unele drumuri vor fi modernizate și accesibile, dacă nu se pun bariere pe ele… Este o perioadă secetoasă și foarte caldă, în care îți vine să te ascunzi în munți, nu în apartamente. Cum ar suna un traseu turistic cu diverse de văzut, dar având ca pretext o degustare de ape minerale lăpușene? Sau unul în căutarea locurilor de unde izvorăsc Lăpușul, Cavnicul, Cosăul, Botiza? Șirul Munților Lăpușului l-am revăzut recent, în zi aproape decentă de pozat, de pe Creasta Cocoșului. Desigur, nu impun ca Munții Maramureșului sau ca ai Rodnei.

Dar au ceva mistic, un farmec al lor, o porțiune parcă de graniță între două țări folclorice, două regiuni foarte diferite, care, până recent, n-au avut aproape deloc drumuri de legătură între ele, în același județ fiind. Din păcate, trebuie s-o spunem: Munții Lăpușului au parte și de abuzuri, clasic fiind exemplul drumului Botiza-Groșii Țibleșului, unde se taie pădure constant, mult. La fel, râul Lăpuș e abuzat de lipsa epurării reale a apelor uzate de mină, la fel și râul Cavnic, al cărui principal afluent vine dintr-o gură de mină, în cascada Piciorul Cailor!

1 COMENTARIU

  1. Excelent articol! sunt niste munti superbi. Daca va uitati pe google earth la imagini de toamna, e o masa de padure aramie de o frumusete incredibila, datorita predominantei fagetelor. Salbaticie curata. Din pacate exploatati forestier intens, cu mare parte din padure fiind foarte tanara. Oricum sunt puncte de interes cu duiumul.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.