PLM de istorie… • Istoria lor, vai de istoria noastră
„Demagogia și bătaia de joc a autorităților față de actul istoric al “Micii Uniri”
Alianța (…) solicită Parchetului să se autosesizeze în privința administrării batjocoritoare și cu valențe penale față de un obiectiv care ar fi trebuit să fie de patrimoniu național, cu o semnificație istorică și culturală definitorie pentru România.
Chiar dacă în ultimii ani presa a atras atenția asupra stării de degradare și a pericolului sanitar pe care-l reprezintă în prezent clădirea și incinta Hotelului Concordia din București, nicio instituție de stat nu a “mișcat nici măcar un deget”! Alianța (…) reamintește că în noaptea dintre 23 – 24 ianuarie 1859, în apartamentul “5 A” din cadrul Hotelului Concordia, situat în Centrul Vechi al Capitalei, pe strada Smârdan, s-a hotărât susținerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ca unic reprezentant al Moldovei și Țării Românești și implicit unirea celor două Principate românești. Acest act istoric definitoriu a fost necesar și premergător “Marii Uniri” de la 1 Decembrie 1918.
Hotelul Concordia se află pe lista monumentelor istorice a municipiului București, având numărul de înregistrare 2025, cod LMI B-II-m-B-19708”, scrie marele nostru prieten, fost sindicalist, fost senator, acum președinte de partid mic. Foarte bine… dar dacă te rugăm, te uiți puțin înapoi spre casă? O zice primul comentariu, sec, ironic…
“Casa de Cultură din Baia Mare. Tot la fel”. Dar o zicem și noi. Aproape de locurile dvs. natale, monumentul de la Moisei, trist. Casa familiei Pop Șimon, azi primărie, tot acasă, cu statut straniu, palmată de ceva pseudourmași cu ochi albaștri. Cimitir al soldaților de la intrarea în Borșa, minimalizat. Gara din Sighet, tristă. Biserica din Buteasa ce se prăbușește? Casa muzeu Vasile Lucaciu? Toate pe lista monumentelor istorice. Etc etc, dragă Liviu…
Centrele de dezinformare turistică și-au atins țelul. Și perioada de grație
De la început am zis că nu se va alege nimic de centrele de informare turistică din Maramureș. Mai ales în lipsa turismului. Înțelegem că le trece termenul din proiect și vor putea fi folosite pentru orice altceva. Între timp, mai vedem câte unul. Tot închise, tot triste. La Săliștea de Sus, de exemplu, nu e doar închis, ci are și barieră, nu intri acolo cum vrei, da? E centru! Nu că la Strâmtura sau la Bogdan Vodă ar fi funcționale. Și am luat în discuție doar cea mai atrăgătoare zonă pentru turism rural din Maramureș, pe Valea Izei. Să nu amintim de centrele de dezinformare din Chioar sau din Codru…
Totul pentru popor! El ține cu România!
„Începem o nouă sesiune parlamentară! Prioritatea mea și a colegilor (din P…) este să găsim în continuare soluții pentru problemele românilor și să oferim “Sprijin pentru România!” (atenție, el a pus în ghilimele, nu noi), în această perioadă dificilă, cu creșteri de prețuri și inflație.
De asemenea, împreună cu colegii din Comisia Economică a Senatului și președintele Comisiei, Daniel Zamfir, vom continua vizitele de lucru în teren, la companiile românești. Ținem cu România și rămânem aproape de oameni!”, ne scrie pe Facebook senatorul nostru de Maramureș. Cel ce a nimerit la fix în comisia cu pricina, el însuși fiind de ambele părți ale baricadei, ba agent economic, ba omul Statului în teritoriu. Balans perfect!
Cum se face un sondaj politruc de opinie?
Un viitor candidat la o primărie, asta dacă îi ies lui Tati toți pașii, e în campanie electorală. Și e simpatic. Promovează Maramureșul, fără răgaz.
Deocamdată, nimic despre „obiectivele turistice” din localitatea pe care vrea s-o păstorească. Și face un sondaj de opinie în care întreabă: Ce vă place cel mai mult în Maramureș? Și votează și bifează oamenii, cică. Au de ales: locuitorii, locurile, tradițiile, obiceiurile (??), portul, istoria, cultura, turismul, muzica plus dansurile, toate rubrici separate. 22% au votat tradițiile, 9% obiceiurile… 8%, 9% dansurile… Asta ca să vă faceți o idee despre cum se face un sondaj la politicieni.
Prefectura verde
A fost semnat contractul de finanțare care prevede renovarea energetică a clădirii situată pe str. Școlii nr. 1, Baia Mare, aparținând Instituției Prefectului – Județul Maramureș. Renovarea energetică a clădirii, cu o suprafață desfășurată de 3.100 mp, va reduce consumul de energie cu cel puțin 60%.
“În contextul actual, în care ne confruntăm cu o criză a energiei și implicit cu prețuri ridicate la energie, această măsură este cea mai eficientă pentru diminuarea facturilor la utilități. Astfel, economisim energie, economisim bani publici și producem energie verde”, a declarat Prefectul Județului Maramureș, Rudolf Stauder, cel care a inițiat acest proiect, zice pagina Prefecturii.
Interesant e că instituția în sine, cea în discuție, chiar produce bani, toți cei care ajung la ghișeu plătesc o taxă, ceva. Spre deosebire de Palatul Administrativ în sine, care/unde… Iar proiectul de odinioară de a face Prefectura verde nu-i nicăieri. Deși chiar avea logică.
Acest material este un pamflet şi trebuie tratată ca atare. Libertatea de exprimare a presei beneficiază, conform art. 255 Cod civil, de o protecție suplimentară, măsurile provizorii preconizate neputând opera împotriva jurnaliștilor decât în situații excepționale: prejudicii grave, atingerea dreptului la viață privată, evident nejustificată.