O nouă întâlnire de lucru / Stop demolării caselor tradiţionale din Maramureş!

0
407

Prefectul judeţului Maramureş, ing. Anton Rohian, a participat marţi, 7 iunie 2015, la sediul Ordinului Arhitecţilor din România – filiala Nord-Vest, la o nouă întâlnire a Grupului de Lucru pentru Salvarea Satului Maramureşean.
În cadrul şedinţei de lucru s-a discutat despre necesitatea stopării de urgenţă a demolării caselor tradiţionale din Maramures, prin intensificarea controalelor de specialitate din mediul rural, instituţia cea mai potrivită pentru a acţiona în acest caz fiind Inspectoratul de Stat în Construcţii. S-a ajuns la concluzia că definirea „PATRIMONIULUI” exclusiv cu referire la monumentele istorice în regulamentele locale de urbanism este o practică nedreaptă, fiind nevoie de un lobby la nivel central pentru redefinirea noţiunii de „PATRIMONIU” în Legea 50 şi în Legea 422.
De asemenea s-a discutat şi despre identificarea unor modalităţi de sancţionare a tuturor celor responsabili, care permit distrugerea patrimoniului naţional şi local.
În ceea ce priveşte întocmirea unui proiect de lege care să protejeze casele tradiţionale şi să reglementeze construirea de noi locuinţe în mediul rural, prefectul judeţului, ing. Anton Rohian şi preşedintele OAR Nord-Vest, Ştefan Pascucz au propus introducerea în legislaţie a unui ajutor financiar pentru proprietarii care refac acoperişurile caselor în formă tradiţională (acoperiş în patru ape, cu pantă mare şi învelitoare tradiţională) şi pentru cei care refac gardurile în aceeaşi formă tradiţională maramureşeană (lemn, paie, nuiele).
În finalul şedinţei de lucru s-a propus demararea unor discuţii cu toţi factorii responsabili din judeţul Maramureş pentru REORGANIZAREA Facultăţii de Construcţii din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare. „Anul acesta şcolar, 2014-2015, nu a fost constituit Anul I în cadrul Facultăţii de Construcţii de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare. Noi propunem reorganizarea acestei facultăţi, spre exemplu, într-o Şcoală Postliceală de Meşteri Dulgheri şi o Şcoală Masterală pentru specializarea în domeniul proiectării şi cercetării structurilor din lemn”, a precizat Ştefan Pascucz, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Nord-Vest.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.