Pericolele verii: incendii şi mortalitate piscicolă

0
561

Reporter: Câte amenzi a aplicat Garda de Mediu Maramureş de la începutul anului şi până acum? Dar în ultima lună (şi pentru ce nereguli anume)?
Ioan ȘTREMPEL: În anul 2015 s-au aplicat 33 de sancțiuni contravenționale, din care 2 avertismente și 31 de amenzi, în valoare totală de 250.500 lei. În luna iunie s-au aplicat 9 sancțiuni contravenționale, din care 2 avertismente și 7 amenzi în valoare totală de 77.000 lei. Cele mai frecvente nereguli constatate sunt: nerespectarea condițiilor din actele de reglementare; desfășurarea activităților fără obținerea actelor de reglementare din punctul de vedere al protecției mediului.
R.: Au fost efectuate controale şi, eventual, aplicate amenzi pentru nereguli care ţin de canalizare? Există semnale că ar fi probleme privind canalizarea mai ales la sate. Unii locuitori se plâng că, în special în perioada verii, mirosul degajat de excremente şi de apele uzate este greu de suportat.
I.Ș.: În anul 2015 nu
s-au aplicat de către instituția noastră sancțiuni contravenționale pentru nereguli privind canalizarea. Este important de menționat faptul că la nivelul comunităților locale există hotărâri ale consiliilor locale privind starea de salubrizare a localităților cu sancțiuni aplicabile la nivel local și operatorii de alimentare-canalizare ape au atribuții în acest sens (condiționarea furnizării apei potabile, cu racordarea la instalațiile de canalizare existente).
R.: Care este situaţia sesizărilor primite de Garda de Mediu în cursul acestui an? Care este numărul lor şi ce probleme au predominat? În ce măsură au fost rezolvate?
I.Ș.: În semestrul I al anului 2015 s-au înregistrat 80 de sesizări directe și redirecționate cu răspuns în termen. Problemele vizate sunt: gestionarea deficitară a deșeurilor generate din vecinătăți (ex: depozitare necontrolată de deșeuri menajere sau inerte pe terenuri fără acceptul proprietarilor); disconfort privind poluarea aerului (instalații de încălzire, de vopsire, de climatizare, instalații generatoare de zgomot).
R.: Există anumite controale specifice prevăzute a fi efectuate de Garda de Mediu în perioada estivală? Care sunt problemele care predomină în Maramureş în aceste luni calde?
I.Ș.: În această perioadă se derulează controlul tematic privind activitatea de exploatare agregate minerale (balastiere), amenajarea de iazuri/bazine piscicole din județul Maramureș. În perioada 15 iulie – 25 august din ultimii 5 ani s-au observat două fenomene repetate: incendiile de pădure și miriști, datorate condițiilor meteo (temperaturi mari, descărcări electrice – furtuni) și neglijenței umane (focuri nesupravegheate în zone turistice – de campare); mortalități piscicole în zonele de confluență Săsar – Lăpuș; Lăpuș – Răzoare etc., datorate debitelor mici, antrenării sedimentelor la ploi puternice și scăderii nivelului de oxigen dizolvat în apă.
R.: Care este situaţia Gărzii de Mediu din punctul de vedere al personalului? Numărul de angajaţi este suficient? Dar din punctul de vedere al dotărilor (autoturisme, telefoane, consumabile)?
I.Ș.: Personalul CJMM al GNM este la media personalului din Comisariatele județene ale Gărzii Naționale de Mediu. În ceea ce privește dotările, menționăm că din totalul mijloacelor de transport, niciunul nu este dotat cu tracțiune integrală (4X4).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.