Teodora Lazăr – lecţii de meşteşuguri tradiţionale româneşti la Washington

0
989

În perioada 30 iunie – 5 iulie, în Washington D.C. (Statele Unite ale Americii), în parcul Casei Albe – The Ellipse, a avut loc cea de-a V-a ediţie a World Children’s Festival, care a reunit copii din peste 50 de ţări ale lumii la un eveniment dedicat artei, creativităţii, păcii şi sportului. Băimăreanca Teodora Lazăr (18 ani), elevă la Liceul de Arte, a participat pentru a doua oară la acest festival, organizând, de data aceasta, un atelier de meşteşuguri tradiţionale româneşti. Ea a fost invitată ca urmare a faptului că, în urmă cu patru ani, a câştigat Olimpiada Internaţională a Artelor în România, organizată de Euro Asia Promotion and Cultural Foundation. Participarea ei de anul acesta a fost susţinută de Consiliul Judeţean Maramureş şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş.

Reporter: De curând te-ai întors de la un festival de artă pentru copii din Statele Unite. Cum a fost?
Teodora LAZĂR: A fost foarte bine, mai ales că mă aflam acolo pentru a doua oară. Prima oară am fost în calitate de câştigător al Olimpiadei Artelor din partea României, iar acum ca invitat de onoare şi membru în Youth Board-ul Asociaţiei ICAF (International Child Art Foundation, n.r.) din Statele Unite. Am fost însoţită de câştigătoarea de anul acesta, Anamaria Mitrea, de la Bucureşti şi spre deosebire de ultima oară când am fost, acum am organizat un work­shop şi am susţinut discursuri pe scena festivalului.
teodora lazar3R.: Despre ce fel de work­shop-uri a fost vorba?
T.L.: Fiecare zi a festivalului a urmărit teme foarte importante: în prima zi a fost mediul, în a doua zi pacea şi leadership-ul, şi în a treia zi cooperarea. Din acest punct de vedere, eu am ales o zi a festivalului în care să pot promova pacea şi valorile naţionale. Am organizat un workshop prin care copiii să poată descoperi un meşteşug tradiţional al României, şi anume pictura pe ceramică. Am dus de acasă păsări, piese ceramice, care au fost legate cu un şnur tricolor şi farfurii tradiţionale în miniatură, pe care copiii le-au pictat. Au fost foarte încântaţi de tehnică, au întrebat chiar felul în care au ajuns formele să arate aşa şi ce urmează după acest stadiu. Tot în cadrul work­shop-ului am pictat împreună cu aceştia în mai multe tehnici decorative nişte cărţi de vizită şi chiar cărţi poştale. Am folosit  această oportunitate pentru a promova mai bine România prin nişte materiale care au fost oferite de Consiliul Judeţean (materiale de promovare, ghiduri turistice, hărţi, cărţi poştale cu judeţul Maramureş, semne de carte).
teodora lazar sua 1R.: Spuneai că ai susţinut şi nişte discursuri. Despre ce ai vorbit? Nu ai avut emoţii?
T.L.: Chiar am fost uimită de mine, nu am avut deloc emoţii, deşi trebuia să gândesc în română, şi să vorbesc în engleză. Am susţinut discursul în prima zi a festivalului, în care am vorbit despre aşteptările pe care le am de la acest festival, cum a fost experienţa mea şi ce îmi propun să fac acum. Al doilea discurs pe care l-am ţinut a fost în ultima zi, la gala de premiere a festivalului, unde am rostit un discurs de final de festival încercând să rezum toată experienţa, în care am făcut o paralelă între felul în care m-a influenţat pe mine World Children’s Festival, despre cum arta m-a modelat şi cum acest mediu artistic poate să fie foarte benefic în dezvoltarea unui tânăr.
R.: Crezi că ai câştigat ceva participând la acest eveniment?
T.L.: În mod sigur am câştigat ceva, am câştigat multe experienţe noi, pe care am încercat să le aduc acasă şi să fac acelaşi lucru aici. Aceste work­shop-uri, aceste tehnici diferite de pictură am încercat să le transmit şi celorlalţi. Iar acum am venit eu cu o idee inovativă, am avut workshop-ul meu şi am încercat să le inspir celorlalţi ceva nou, ceva ce nu a mai fost întâlnit la World Children’s Festival. Am câştigat prieteni noi, cunoştinţe de pe întreg continentul, pentru că au fost participanţi din peste 50 de ţări şi chiar m-am mirat că au venit foarte mulţi asiatici, încântaţi de tehnica pe care le-am prezentat-o.
teodora lazar2R.: Cum a fost atmosfera la festival?
T.L.: M-am simţit foarte bine, un mediu multicultural, multe limbi vorbite. Vremea nu a ţinut neapărat cu noi, dar am încercat noi să facem să fie cât mai bine.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.