Şapte absolvenţi de clasa a XII-a au reuşit performanţa de a obţine 10 la prima sesiune a examenului naţional de bacalaureat din acest an, situînd Maramureşul pe locul doi în topul naţional al judeţelor în care s-au bifat medii maxime. Lucrările lor fără cusur s-au datorat unei munci neîntrerupte vreme de patru ani, timp în care devotamentul pentru învăţătură a fost prioritar. Mediile de zece de la examenul maturităţii au fost adăugate astfel în palmarese educaţionale impresionante care prevestesc cariere de succes.
Economie şi franceză
Cele mai multe medii de zece, trei la număr, au fost adjudecate de eleve ale Colegiului Economic „Nicolae Titulescu” (CENT) din Baia Mare.
Andreea-Maria Mogagea spune că pregătirea ei pentru bacalaureat a presupus multă perseverenţă, căci i-a acordat importanţă încă de la începutul anului şcolar. “De asemenea, de-a lungul perioadei de liceu, am participat la alte olimpiade şi concursuri (la limba şi literatura română, matematică, limba franceză -Technofrançais), competiţia Reclama şi influenţa ei asupra consumatorului. Mai mult, mi-am luat diploma DELF”, adaugă absolventa. Andreea-Maria Mogagea mărturiseşte faptul că această medie îi încununează progresul educaţional şi reprezintă cheia în vederea admiterii la facultatea dorită, respectiv Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, profilul Contabilitate şi Informatică de Gestiune, secţia în limba franceză. “În ceea ce priveşte viitorul, îmi doresc să lucrez în domeniul economic”, anunţă fosta elevă a CENT. Alina-Daiana Tomşe declară faptul că, pentru bacalaureat, s-a pregătit încă de la începutul anului şcolar, dar şi în anii precedenţi de liceu, învăţînd pentru fiecare evaluare. “Am învăţat din timp pentru a nu-mi încărca prea mult programul în ultimele săptămîni. Performanţe deosebite nu pot să spun că am avut pe parcursul liceului, însă am avut în fiecare an medii mari şi rezultate foarte bune la limba franceză, materia pe care o voi practica cu drag în continuare”, subliniază absolventa. Această medie nu este un motiv de laudă, mai zice aceasta, fiind “o răsplată pentru munca depusă şi, totodată, un avantaj pentru admiterea la facultate”. “În continuare, vreau să urmez cursurile Facultăţii de Ştiinţe Economice din Cluj-Napoca, profilul Contabilitate şi Informatică de Gestiune – linia franceză şi îmi doresc ca, pe viitor, să lucrez în domeniul economic”, destăinuie Alina-Daiana Tomşe.
Studii postuniversitare la Paris
Rebeca Ximena Damaris Pop punctează faptul că traseul de pregătire pentru examenul de bacalaureat a început pentru ea încă din primii ani de liceu, iar în timp şi-a format un bagaj consistent de informaţii necesare pentru a obţine o medie aşa de frumoasă. “Bineînţeles, în perioada de dinainte de examen, m-am pregătit mai intens, cel mai mult pentru limba şi literatura română. De-a lungul anilor de liceu am participat la olimpiade şi concursuri şcolare, rezultatele mele fiind fruntaşe. Astfel, pot aminti: menţiune în clasa a IX-a la etapa judeţeană a olimpiadei de chimie, locul II în clasa a X-a la un concurs regional de limba şi literatura română, un loc III obţinut în clasa a XI-a la faza judeţeană a concursului naţional de matematică “A. Haimovici” şi tot un loc III, în clasa a XII-a, la tabăra de matematică ce a avut loc la Colegiul Naţional “Gheorghe Şincai” din Baia Mare”, aminteşte absolventa colegiului băimărean. Astfel, pentru ea, această medie de 10 reprezintă o împlinire a cunoştinţelor, o desăvîrşire a performanţelor: “Simt că munca mea din cei patru ani de liceu a fost răsplătită. E o satisfacţie sufletească extraordinară!”. În legătură cu studiile universitare, Rebeca Ximena Damaris Pop a ales Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, profilul Contabilitate şi Informatică de Gestiune, secţia în limba franceză. “Îmi doresc să urmez un masterat şi un doctorat în domeniu la Paris, după care să mă ocup de propria afacere”, mai explică aceasta.
Lucaciştii optează pentru medicină
Următoarea unitate de învăţămînt liceal care se mîndreşte cu medii de zece (două) bifate la examenul de bacalaureat este Colegiul Naţional “Vasile Lucaciu” (CNVL) din Baia Mare. Larisa Mălina Cadar povesteşte că pregătirea ei pentru acest examen a presupus destul de multă muncă, în special la limba şi literatura română, materie pe care nu a învăţat-o cu cea mai mare plăcere. “Îmi doream să iau o notă bună la examenul de bacalaureat, aşa că la matematică m-am pregătit în particular. Şi la chimie, de asemenea, deoarece în curînd voi susţine un examen din această materie la admitere”, afirmă absolventa CNVL. Media aceasta de 10 este foarte binevenită, mai susţine aceasta: “M-a încurajat foarte mult şi mă bucură faptul că am reuşit să-i fac mîndri pe cei care m-au susţinut atît de mult”. Larisa Mălina Cadar vrea să urmeze cursurile Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, să devină un medic bun, care “nu îşi asigură buzunarul înaintea sănătăţii pacienţilor”. Colegul ei, Roland Mihai Alexandru Stretea, evidenţiază faptul că s-a pregătit pentru bacalaureat pe parcursul tuturor celor patru ani de liceu fără a lua meditaţii. Mai mult, a participat la olimpiade (chimie organică, fizică), obţinînd menţiuni în etapele naţionale. “Cel mai bun rezultat al meu a fost în clasa a X-a cînd, pe lîngă menţiunea ministerului, am fost selectat în lotul lărgit al României pentru olimpiada internaţională “Ştiinţele Pămîntului””, accentuează fostul lucacist. “Media de 10 reprezintă atît încununarea muncii depuse de mine pe parcursul liceului, cît şi o confirmare a rezultatelor pe care le-am obţinut pînă acum. Pe 22 iulie voi susţine examenul de admitere pentru Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Mă pasionează tot ce are legătură cu creierul uman şi cu sistemul nervos, în general, aşa că mi-aş dori să mă pot specializa în domeniul neuroştiinţelor”, completează Roland Mihai Alexandru Stretea, semnalînd faptul că şi-ar dori să găsească în România condiţii prielnice pentru a face muncă de cercetare.
“Mă bucur că am contribuit şi eu la rezultatele frumoase din judeţ”
În cea dintîi sesiune a examenului de bacalaureat a fost înregistrată o medie de 10 şi la Colegiul Naţional “Dragoş Vodă” (CNDV) din Sighetu Marmaţiei. Daniela Cincilei afirmă faptul că, în ceea ce priveşte pregătirea ei pentru acest examen, nu ar putea da o reţetă miraculoasă. “Adevărul este că am învăţat constant pe parcursul liceului. Aceşti patru ani îţi oferă timpul necesar pentru a aprofunda toate cunoştinţele de care ai nevoie pentru ca, la final, în pragul zilei celei mari, să nu ai decît de recitit, de rememorat. Trebuie să-ţi menţii tonusul, iar asta se face prin exerciţiu. Această medie nu are o însemnătate prea mare pentru mine. Nu înseamnă că nu îmi place să iau note mari sau că nu mi-a plăcut în timpul liceului. Ba dimpotrivă! Însă ceea ce m-a motivat mereu a fost gîndul că, dacă te străduieşti puţin, reuşeşti. Cu alte cuvinte, dacă îmi stă în putere, de ce să nu-mi dau silinţa? Şi mai există un aspect. Pentru o persoană ambiţioasă, autodidactă, care are o viziune destul de amplă asupra devenirii sale, cu o oarecare sinceritate faţă de sine şi cu mult fairplay, nu ar trebui să se limiteze niciodată la a se bucura de pe urma unor calificative care se acordă în domenii destul de abstracte faţă de ţelul ei… Asta în cazul în care profilului conturat anterior i se mai adaugă şi originalitatea şi curajul. Spre asta încerc să tind. Vreau să urmez Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca”, împărtăşeşte absolventa CNDV. Cu o medie de 10 a fost răsplătită pentru munca din cei patru ani de liceu şi Denisa Emma Mihiş, de la Liceul Teoretic “Petru Rareş” din Tîrgu Lăpuş. Aceasta spune că pregătirea ei pentru bacalaureat a început din toamnă. “Am avut susţinerea unor profesori care, în mod dezinteresat, m-au îndrumat. Fără ei, rezultatul ar fi fost cu totul altul. În plus, eu şi colegii mei am înţeles că BAC-ul nu e o joacă de copil. Aşa că, în clasă, s-a instalat o atmosferă de lucru. Probabil şi exemplul lor m-a motivat. De fapt, tind să cred că în întreg Maramureşul a fost o atmosferă asemănătoare, de aici şi promovabilitatea în creştere. Mă bucur că am contribuit şi eu la rezultatele frumoase din judeţ”, concluzionează Denisa Emma Mihiş.