În prima jumătate a acestei luni, Ansamblul Folcloric Naţional “Transilvania” s-a împărţit în două, pentru a putea participa, concomitent, la seria de 7 concerte de la Maastricht, Olanda, alături de Andre Rieu, respectiv la Festivalul Internaţional de Folclor “Floarea soarelui” din Lituania. Dacă în Olanda s-a deplasat corpul de balet al ansamblului, în Lituania au evoluat orchestra ansamblului şi grupul de tineret “Transilvania Junior”, coordonat de Adrian Sabău. Ei au adus în Baia Mare 4 premii, după ce au participat la 5 categorii de concurs, din 6, câte au existat în total.
Andreea Ghiţiu – locul II la interpretare vocală
Invitaţia de a participa la cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Floarea soarelui” din Lituania a sosit la Consiliul Judeţean Maramureş şi la Ansamblul „Transilvania” prin intermediul Ambasadei României din Vilnius. Motivul care a făcut posibilă participarea la acest festival concomitent cu onorarea invitaţiei pentru Maastricht a fost faptul că, în ultimul an, Ansamblul „Transilvania” a pregătit un grup de tineri dansatori, „Transilvania Junior”, care s-a alăturat orchestrei ansamblului. Festivalul a avut 6 categorii de concurs: Dans tradiţional, Aranjament coregrafic, Solist instrumentist, Solist Vocal, Grup vocal şi Orchestră. Ansamblul „Transilvania” a participat la 5 categorii şi a fost premiat la 4 dintre ele: locul III la categoria Aranjament coregrafic, locul III la Orchestră, locul II la Interpret vocal – Andreea Ghiţiu şi Premiul special la Interpretare solo instrumentală – Răzvan Sabadâş. „Andreea Ghiţiu este o tânără foarte talentată, care reprezintă Ţara Lăpuşului şi stăpâneşte foarte bine horea cu noduri. Ea a confirmat că este un solist valoros şi are toate şansele să ajungă o mare artistă”, a spus Iuliana Dăncuş, directorul Ansamblului „Transilvania”.
Tinerii din grupul „Transilvania Junior” au început să confirme
Aceasta a ţinut să îi felicite pe toţi cei care au participat la festival, şi în special lui Adrian Sabău, coordonatorul grupului „Transilvania Junior”: „A muncit foarte mult, cel puţin în ultimele trei luni, în care am ştiut că avem aceste două deplasări, una în Olanda şi cealaltă în Lituania, pentru a putea face faţă la acest festival. Festivalul din Lituania nu a fost uşor, a fost un festival cu multe spectacole, parade şi cu ansambluri din multe ţări: Turcia, Australia, Azerbaidjan, Ungaria, Polonia. Ţările nordice precum Polonia, Cehia, Lituania, Letonia organizează festivaluri foarte frumoase şi foarte competitive în ultimii 10 ani, investesc foarte mult în aceste festivaluri. Din jurii fac parte profesionişti din domeniul etnomuzicologic, de aceea nu poţi să te prezinţi oricum. Eu ţin neapărat să-i felicit, noi o să-i recompensăm pe aceşti tineri care au participat alături de orchestra noastră condusă de maestrul Eduard Albina. Ne pare rău că n-am putut să fim cu toţii acolo, să aducem şi mai multe premii Maramureşului. Cred că cei de la Consiliul Judeţean care ne-au încurajat şi ne-au susţinut să participăm la acest festival sunt mândri de reuşita noastră, a ansamblului, şi demonstrăm în continuare că suntem o instituţie profesionistă. Faptul că am primit anul trecut un sediu dă roade, pentru că noi organizăm cursuri de dans, de unde ne-am format această pepinieră, de la copii până la tineri”, a mai precizat Iuliana Dăncuş.
Se doreşte organizarea unui festival internaţional de folclor
Aceasta afirmă că din acest an se vor organiza cursuri de dans tradiţional de recreere, pentru a aduce dansul tradiţional în mediul urban, şi nu doar la evenimentele de familie, cum ar fi nunţile şi botezurile. „Ne-am bucura foarte mult dacă la anul am primi susţinere atât din partea Consiliului Judeţean, cât şi a Primăriei Baia Mare, pentru a organiza un festival internaţional de folclor sau măcar naţional. Noi susţinem în ultimii ani Festivalul Naţional „Ion Petreuş”, care anul acesta a fost la a VII-a ediţie. Din punct de vedere financiar nu este uşor, pentru că asemenea festivaluri au bugete foarte mari. Dar ele întotdeauna îşi ating scopul, pentru că aceste festivaluri sunt în primul rând puncte de atracţie turistică. După cum se vede şi în ţările civilizate, în ţările în care lucrurile merg un pic mai bine, cei care au puterea de a hotărî aceste lucruri consideră că este foarte important ca arta şi cultura să fie aduse în faţa publicului şi prin ele să te promovezi şi să te identifici pe plan internaţional”, a opinat directorul Ansamblului „Transilvania”, conchizând: „Este îmbucurător pentru noi că am avut o situaţie dificilă, fiind nevoiţi să împărţim colectivul artistic în două, şi am făcut faţă cu brio la aceste două evenimente. Ansamblul s-a întors din Lituania cu 4 premii din 6 categorii, ceea ce este foarte bine, foarte frumos. În Olanda am primit aplauze şi unii spectatori la spectacolul nostru s-au ridicat în picioare, acest gest fiind un calificativ de excelenţă dat artiştilor de către public. Considerăm că ne-am depăşit proiectul pe acest an şi am putea chiar să ne odihnim, dar nu este aşa, urmează o perioadă de concediu mai scurtă, iar în prima parte din luna august vom avea patru concerte în ţară: Alba Iulia, Avram Iancu (Bihor), Brad şi Chişinău Criş. Ansamblul are o activitate frumoasă şi prolifică, aşa încât credem că putem să continuăm mulţi ani de acum încolo să fim pe primele scene în faţa publicului”.