Tabăra de Pictură de la Limpedea a reunit artişti din România şi Ungaria

0
1191
Dr. Kovacs Bertalan

În perioada 11-22 iulie, la Limpedea a avut loc cea de-a doua ediţie a Taberei de Pictură, la care au participat artişti plastici din Baia Mare, Satu Mare şi Ungaria. Vernisajul expoziţiei s-a desfăşurat miercuri după-amiază, în Salonul Artelor al Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” din Baia Mare.

Un nivel mult mai bun decât anul trecut

Jurnalistul Hitter Ferenc este unul dintre organizatorii taberei: „Este a doua ediţie a taberei. Aceasta depăşeşte cu mult nivelul celei de anul trecut. Sigur că a fost începutul, dar am pornit cu dreptul, iar acum sunt lucrări de excepţie şi de dimensiuni mult mai mari decât anul trecut. Am invitat 8 artişti care au creat, din care 6 sunt din ţară, care au fost şi anul trecut, şi doi din străinătate, de la Szeged şi Papa, pictori de excepţie, recunoscuţi acolo, apreciaţi ca atare şi acest fapt se vede şi pe lucrările pe care le-au executat. S-a lucrat numai în plein-air. Nu am vrut să dirijez, fiecare a atacat panorama oraşului, Dealul Minei, în primul rând, el se vede aproape în fiecare tablou, dar sunt şi alte locuri din cele renumite şi frumoase din Baia Sprie. Am avut două zile de excursie, am fost la Mănăstirea din Chiuzbaia, de unde pictorii au rămas cu nişte impresii pe care le-au aşezat  chiar pe pânză şi am fost la Cavnic şi la Biserica din Şurdeşti”. Artiștii plastici participanți au fost:  Papiu Greti Adrienne, Suciu Nicolae, Kovács Bertalan, Talpos Elizabet, Kovács Emil Lajos, Tent Aurel, Ballo Andrea şi Katona György.

„Au mai rămas multe locuri de pictat, aş vrea să revin”

Katona Gyorgy locuieşte în Papa, Ungaria, dar este de loc din Sălaj şi a urmat Liceul de Artă şi Institutul „Ion Andreescu” din Cluj, la secţia Pictură. A plecat în străinătate în noiembrie 1989, după ce, la absolvirea facultăţii, a fost repartizat într-o fabrică de pantofi. „Sunt prima dată aici în tabără, dar am mai fost la Baia Sprie. A fost minunat, am putut lucra mult, în condiţii bune, şi peisajul e foarte interesant. Au mai rămas multe locuri de pictat, aş vrea să revin. Mi-au plăcut şi casele vechi de mineri, şi peisajul foarte variat, cu munţi şi imaginea veche a oraşului, foarte picturală şi tradiţia picturii de la Baia Sprie şi Baia Mare. În general pictez şi alte genuri de compoziţii, mai simbolice, mai personale, dar totdeauna mi-a plăcut să pictez şi peisaj. În ceea ce-i priveşte pe colegi, cu cei mai mulţi m-am întâlnit aici prima dată şi m-am înţeles foarte bine. E un nivel înalt al expoziţiei”, spune Katona Gyorgy.

„Pe coordonatele artei contemporane s-au recuperat valorile perene”

Dr. Kovacs Bertalan este un cunoscut pictor băimărean, cadru didactic la Centrul Universitar Nord: „A fost o mare onoare şi o bucurie să particip, e o tabără de suflet. A fost minunat. Am fost şi la prima ediţie şi m-am legat sufleteşte de acest grup şi de domnul Pop Daniel (proprietarul Pensiunii Limpedea, n.r.) şi de domnul Hitter Ferenc, sunt oameni deosebiţi, colectivul a fost minunat şi cred că în acest an a fost un salt calitativ remarcabil. Au fost invitaţi noi, cei care au fost anul trecut au perseverat, s-au perfecţionat şi au venit artişti cu un suflu nou, deosebit. Ne-am înţeles foarte bine, peisajul e minunat şi ce mi s-a părut special a fost că vechile valori ale picturii băimărene, ale celor care erau un pic mai revoltaţi, mai orientaţi spre spiritul nou şi s-au refugiat în Baia Sprie, unde au făcut o artă mai de avangardă, eu cred că într-un fel s-au perpetuat la această ediţie. Aceasta m-a bucurat foarte mult, că pe coordonatele artei contemporane, moderne s-au recuperat acele valori care sunt de dincolo de timp şi spaţiu, acele valori perene. Cred că este un lucru remarcabil”.
Ballo Andrea este o apreciată pictoriţă din Ungaria, care pentru prima oară s-a aflat la Baia Sprie: „Mi-a plăcut tot. Este splendidă natura, ceea ce deja cunosc din istoria artelor, şi oraşul este minunat. Ca pictor în domeniul abstract, am considerat că este o ieşire din matca mea, şi am pictat două peisaje. Ele au reuşit să se decanteze dinspre matricea abstractă spre plein-air. Foarte bine m-am înţeles cu colegii, am avut şi cunoştinţe mai vechi şi acolo am legat cunoştinţe noi, ceea ce mă bucură foarte mult”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.