Primele întruniri ale cenaclului Spinul le-am făcut prin cafenele, sau la „Butoiaşul cu bere”, ”Crinul”, „Pietrosul”, oriunde ni se oferea iarna un spaţiu cald, iar vara Romulus Filip ne punea la dispoziţie căsuţa lui de vară din Fersig. Dar după ce a fost terminată construcţia Bibliotecii judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, directorul Teodor Ardelean a stabilit un spaţiu pentru cenacluri, este vorba de sala „Ion Burnar”, ca sediu permanent pentru Clubul epigramistic „Spinul”, care a luat fiinţă în 2002, dar şi pentru Asociaţia Scriitorilor Baia Mare. Această fericire ni s-a întâmplat în 14 februarie 2004. Au trecut, iată, 9 ani de când Biblioteca Judeţeană şi directorul dr. Teodor Ardelean ne ajută să tipărim revista Clubului „Spinul”.
Nu am fost mai multe persoane de 13 niciodată, chiar dacă îl numărăm şi pe Marian Lupu, caricaturistul revistei „Spinul”, care a ajuns la nr. 35, însumând aproape o mie de pagini şi vreo cinci mii de epigrame publicate în acest timp. Revista apare pe internet, deci o citesc românii din multe ţări. Cronicile Clubului Spinul, tipărite în 5 volume, al şaselea e în pregătire, au fost editate tot de Biblioteca „Petre Dulfu”, cu mijloacele de care dispune acest edificiu. Deci acei 13 epigramişti din Baia Mare, ajunşi la condiţiile deosebite de găzduire oferite de Biblioteca judeţeană, am reuşit ca în zece ani de „muncă” cenaclieră să adunăm o „recoltă” impresionantă. Spiniştii au publicat şi lansat 65 de cărţi, din care 17 cu catrene şi epigrame, 13 de poezie, 3 de aforisme, 24 de proză şi 8 cărţi tehnice de specialitate, o treime dintre aceste cărţi fiind tipărite de Bibliotecă.
În expoziţia organizată la Bibliotecă, cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de la fiinţarea acestui club epigramistic, la care a participat şi preşedintelui Uniunii Epigramiştilor din România, George Corbu, acesta le-a înmînat spiniştilor diplome de merit. (T.G.R.)