În perioada 18 – 30 iulie 2015, la Complexul Astronomic Baia Mare s-a desfăşurat un program educaţional special, de vacanţă, dedicat elevilor claselor I – VIII, un curs intensiv şi interactiv de introducere în astronomie, armonizat cu aplicaţii şi demonstraţii practice, jocuri pe echipe, filme documentare, experimente de gândire, modelaj şi desen, sub titulatura de ASTROMANIA.
Timp de nouă zile, pe parcursul a trei săptămâni, în zilele de marţi – joi, între orele 10.00 – 14.00, cu cele două grupe principale de vârstă (aproximativ 60 de participanţi în fiecare zi), acest curs de iniţiere în astronomie a demonstrat că prima ştiinţă din istoria omenirii poate deveni accesibilă aproape oricărei vârste. Îmbinând teoria cu practica, argumentarea cu demonstraţia şi jocul (jocul de-a planetele, reconstituirea unor vectori de mişcare în cadrul unor obiecte din cerul îndepărtat, dar şi tenisul de masă cu ”planeta roşie” – mingea portocalie pusă în joc, jocuri cu popice şi chiar şah, volei şi fotbal etc.), învăţând să modelăm avioane şi să desenăm, concentrându-ne atenţia la amănunte, debordând de idei fabuloase ale unor timbre sau constelaţii inventate şi documentate chiar de copii, explicând simplitatea extraordinară a telescoapelor optice, radiotelescoapelor şi a telescoapelor orbitale, participând la peste 5 spectacole în cupolă, fiecare puţin diferit, mai atractiv, mai complex – acest program educaţional s-a dovedit a fi unul ”anti-plictiseală” şi deosebit de instructiv în ce priveşte înţelegerea mediului înconjurător, a istoriei naturale, dar şi a beneficiilor mobilităţii fizice şi de gândire. Părinţii şi bunicii, adevăraţi eroi, care timp de trei săptămâni i-au însoţit pe cei mici la curs, nu au fost uitaţi, şi în cadrul serii de observaţii astronomice, din păcate una ploioasă, au fost – de asemenea – iniţiaţi, gratuit, în cupola planetariului – în tainele şi misterele Universului! Observaţiile de zi, cu telescopul din dotare ce are filtru solar, au fost combinate cu o demonstraţie practică a ceasului solar, a gnomonului, realizată de prof. Lucian Stoian, de la Centrul de Excelenţă în Astronomie al Colegiului Naţional ”Vasile Lucaciu”, iar unul dintre membrii acestui centru, olimpic internaţional, a realizat o expunere comprehensivă a obiectelor Messier din cerul de profunzime. Cei care au dorit au aplicat pentru atelierul de televiziune astronomică, făcând exerciţii haioase de dicţie, prezentând evenimente astronomice în faţa camerei de luat vederi şi dovedind o capacitate deosebită de adaptare şi rezolvare a micii probleme a ”tracului”. Astro-fotografia – un modul explicat şi demonstrat de către colaboratorul nostru, domnul Ilie Tudorel, a reprezentat un domeniu sugestiv, cu multe de învăţat. Una peste alta, joi, 30 iulie 2015, a fost momentul unei serioase discuţii despre tema lor preferată, cea a extratereştrilor, a călătoriilor interstelare şi intergalactice, a navelor spaţiale, terestre şi extraterestre, precum şi a lumilor posibile în care viaţa ar fi putut evolua până la stadiul unei civilizaţii inteligente, cu tehnologii superioare de comunicare şi transport.
La închiderea oficială a cursului, s-au acordat diplome de participare tuturor celor prezenţi, participanţii având bunăvoinţa de a se exprima direct în ce priveşte calitatea demersului nostru educaţional, ce anume le-a plăcut şi dacă ar dori să participe şi la alte programe de vacanţă. Complexul Astronomic Baia Mare promite ca, pe viitor, asemenea cursuri de introducere în astronomie să fie organizate şi pentru alte categorii de public – public adult, public familial şi diverse categorii de public special, ţinând cont de faptul că, în toate ţările civilizate, astronomia ocupă un rol extrem de important în educaţia şi cultura tineretului, dar şi a publicului adult, indiferent de vârstă. „Cunoaşterea Cosmosului este mai mult decât un lux pentru oameni cultivaţi. Ea este temelia unei conştiinţe cosmice; ea relevă marea răspundere ce ne revine pentru viitorul omenirii.” (Hubert Reeves)
Ciprian CRIŞAN