Fotografie şi Patrimoniu Cultural la Copalnic Mănăştur

0
1145

La începutul lunii august, tinerii din Copalnic Mănăştur au avut ocazia de a învăţa arta fotografică şi de a cunoaşte monumentele istorice din zonă în cadrul proiectului „Fotografie şi Patrimoniu Cultural”, desfăşurat de Asociaţia ARIPI (Râureana – Iniţiativă, Perspectivă, Inovaţie) în colaborare cu Revista Vatra Chioreană şi Primăria şi Consiliul Local Copalnic Mănăştur.

Tinerii s-au bucurat de prezenţa domnului Emanuel Luca, unul dintre organizatori, un mare pasionat de fotografie şi bun cunoscător al patrimoniului cultural local, care le-a dezvăluit secrete şi i-a învăţat cum trebuie să fie o fotografie exemplară.
De asemenea, aceştia au avut ocazia de a cunoaşte un mare fotograf al Maramureşului, şi anume pe domnul Ioan Teglaş, acesta fiind invitatul special al taberei. Dânsul i-a introdus în tainele artei fotografice şi le-a explicat tehnica şi perspicacitatea de care trebuie să dea dovadă un fotograf.

Casa monument istoric din Preluca Nouă. Foto: Emanuel Luca
Casa monument istoric din Preluca Nouă. Foto: Emanuel Luca

În prima zi a taberei, tinerilor le-a fost predată puţină teorie, aceasta fiind urmată de practică, iar spre seară aceştia au ieşit să facă fotografii prin Copalnic Mănăştur. A doua zi a taberei i-a găsit pe tinerii pasionaţi în Preluca Nouă, Preluca Veche şi dealurile din împrejurimi. Ziua a treia de tabără a fost dedicată monumentelor istorice; tinerii au făcut fotografii prin Berinţa, Cărpiniş, Şurdeşti, Plopiş şi Lăschia.
,,A fost o experienţă extraordinară şi cu siguranţă vom avea şi o a doua ediţie. Am avut ocazia nu doar de a învăţa fotografie, ci şi de a cunoaşte oameni şi locuri minunate. Este nevoie de astfel de tabere pentru ca tinerii să îşi cunoască mai bine pasiunile şi să se deschidă spre noi oportunităţi. Mie, sincer, mi-a plăcut enorm această tabără, am fost în locuri extraordinare şi am cunoscut mai bine nişte oameni cu potenţial şi cu care sperăm că o să avem cât mai multe activităţi non-formale de acum încolo.” – Laura Mihalca.
„În această tabăra de fotografie mi-am atins unul dintre punctele mele de automulţumire. Fiecare fotografie a fost libera mea alegere… nimeni nu m-a criticat pentru că unul dintre peisaje nu era demn de o fotografie. Aşa că am fotografiat de la simpla crăpătură în lemnul vechi care aparţinea monumentelor istorice până la un peisaj mirific unde cerul era tatăl suprem al pământului… unde brazii şi norii încercau să acopere mareţia supremă a soarelui. În fotografie trebuie să ţii cont de anumiţi factori, însă culorile şi peisajul fac parte din imaginaţia fiecăruia. Eu cred cu adevărat că fiecare tânăr caută libertatea, însă din păcate prea mulţi dintre noi suntem multumiţi doar cu ceea ce avem, chiar dacă asta nu înseamnă mereu şi ceea ce ne reprezintă! Eu una mi-am găsit în această tabără un surâs de lumină a propriei libertăţi!”, Ştefania Petruş.

Laura MIHALCA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.