De la 1 septembrie, cardul naţional de sănătate este obligatoriu!

0
667

• 20.773 de carduri de sănătate, în Maramureş, încă îşi aşteaptă posesorii

Ieri, la Conferinţa de presă de la CAS Maramureş, din conducerea instituţiei au fost prezenţi: Claudia Ganea – jurist;  ec. Carmen Prodan – director executiv relaţii contractuale şi  ec. Adriana Hluhaniuc, director executiv management. Am aflat că, începând cu data de 1 septembrie 2015, cardul naţional de sănătate devine unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate, pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani.
Asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului pot să verifice dacă li s-a emis acest document prin accesarea serviciului pus la dispoziţie de CNAS (la adresa http:/www.cnas.ro/pa­ge/verificare-asi­gurat.html)  sau se pot adresa CAS în evidenţa căreia se află pentru verificare şi eliberarea cardului de sănătate.
Ec. Carmen Prodan: „3.877 de carduri au rămas nedistribuite. 14.259 de carduri au fost propuse spre tipărire. Sunt şi blocaje de carduri prin greşeli de PIN. 208 carduri au fost refuzate din motive religioase sau alte motive. Asiguraţii care din motive persoane sau religioase refuză utilizarea cardului de sănătate vor depune o cerere în scris la CAS în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru aceşti asiguraţi în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate, cu termen de valabilitate 3 luni. Adeverinţa nu trebuie să rămână la furnizorul de servicii medicale, ea va fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu”.

Pentru asiguraţii care împlinesc vârsta de 18 ani şi devin asiguraţi

Tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani şi devin asiguraţi li se generează automat din sistem comanda de tipărire şi distribuire a cardului de sănătate. Nu este necesară solicitarea în scris a asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceştia vor primi cardul naţional de sănătate prin servicul poştal, la domiciliul înscris în cartea de identitate.
Numărul cardurilor naţionale de asigurări de sănătate care au fost predate către Compania Naţională Poşta Română S.A. pentru a fi distribuite a fost de 326.788. Poşta Română a returnat 20.773 de carduri la CAS Maramureş, din care 12.393 au fost predate medicilor de familie în vederea distribuirii către asiguraţi, iar 4.503 carduri au fost distribuite persoanelor care au solicitat cardul naţional direct de la sediul CAS Maramureş.
Asiguraţii care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate
În cazul în care asiguraţii au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate, vor cere la CAS eliberarea unui card duplicat şi vor plăti contravaloarea noului card şi a cheltuielii de distribuire, în valoare de 15,50 lei. Până la primirea noului card de sănătate, asiguraţii vor avea acces la serviciile medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate, ce li se va înmâna în momentul în care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.