Fermele de subzistenţă rămân fără măsura benefică!

0
557

Programul PNDR 2014-2020 a adus unele modificări prin măsurile de susţinere în zootehnie. Din păcate, printre cele notabile se numără şi unele măsuri care dezavantajează crescătorii de animale cu efective mai mici, specifice zonelor de deal şi submontane, în care se creşte şi rasa „Bruna de Maramureş”. Una dintre aceste măsuri se referă la sprijinul cuplat, care se acordă pentru efectivele mai mari de 10 taurine pe fermă, cu obligaţia să îndeplinească anumite condiţii minime. Dar, în judeţul nostru şi în altele din acest areal montan şi submontan, majoritatea gospodăriilor au efective sub acest nivel, gospodării în care se cresc tocmai unele dintre cele mai valoroase exemplare, inclusiv o parte din recordistele pe rasa „Bruna”, aşa cum reiese din datele statistice.
Totodată, s-a sistat pentru aceste efective şi sprijinul acordat zonelor defavorizate, iar Măsura 141, benefică pentru fermele de semisubzistenţă, a fost eliminată. În acest fel, crescătorii sunt descurajaţi, nu mai sunt competitivi, iar unii vor fi nevoiţi să abandoneze creşterea animalelor! Cu ce efect pentru familiile crescătorilor şi satul maramureşean, nu e greu de anticipat, dacă, pe lângă această lovitură adăugăm şi seceta cumplită care a diminuat stocul de furaje pentru iarnă.
Reprezentanta legitimă a acestor crescători, Asociaţia Crescătorilor de Taurine „Bruna-Schwyz” Maramureş a iniţiat şi efectuat o serie de demersuri: adrese scrise, intervenţii telefonice, apeluri în mass-media la diferite instituţii judeţene şi naţionale, inclusiv către Ministerul Agriculturii, pentru a se găsi soluţii în vederea susţinerii gospodăriei ţărăneşti şi, implicit, a rasei „Bruna.” Sprijinul cuplat trebuie acordat şi crescătorilor mai mici, controlul oficial al producţiei de lapte să fie stimulativ şi pentru aceşti crescători şi să se concretizeze într-un program de ameliorare a rasei susţinut de stat. Zona defavorizată este o realitate şi trebuie ţinut cont de ea.
Se aşteaptă răspuns acestor solicitări, în caz contrar,  crescătorul Gheorghe Codrea din Berbeşti (foto), preşedinte executiv al ”ACT B-S”, este gata să meargă la Bucureşti, cu o delegaţie de gospodari nemulţumiţi, în audienţă la ministrul Agriculturii. Gheorghe Codrea are 5 cornute în grajd şi este vechi crescător de vaci valoroase, inclusiv mame de taur din rasa Bruna.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.