În acest an, 5 structuri de economie socială au fost înfiinţate prin intermediul şi implicarea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, în care îşi vor găsi loc de muncă permanent 22 de persoane defavorizate. Trei din ele au fost deja inaugurate: Curăţătoria „Flori de Crin”, Tipografia „Coresiana” şi Brutăria „Pâinea Vieţii”, primele două în Baia Mare, vizavi de Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, în blocul de pe bdul Unirii nr. 24, iar brutăria în comuna Recea. Celelalte două vor funcţiona în localitatea Hoteni.
Un număr de 10 persoane defavorizate sunt beneficiarele celor trei structuri de economie socială inaugurate în această săptămână ca urmare a proiectului cofinanţat de Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU), Axa prioritară 6 – Promovarea incluziunii sociale, Domeniul Major de Intervenţie 6.1 – Dezvoltarea Economiei Sociale. Proiectul prin care s-au înfiinţat cele 3 structuri de economie socială mai cuprinde încă 6 structuri sociale, deci în total vor fi 9 mini-unităţi economice şi sociale, în care vor activa 10 persoane defavorizate.
La inaugurarea celor trei centre a fost prezent PS Justin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, preoţi şi conducerile asociaţiilor care derulează cele trei proiecte, precum şi membrii fondatori asociaţi prin acest proiect, sub patronajul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare. Scopul asociaţiilor este îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă a persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile: tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, familiile monoparentale, persoane cu dizabilităţi, femei în situaţii de risc, persoane care trăiesc din venitul minim garantat, peroane de etnie romă.
Celor 35 de asociaţii şi fundaţii existente în cadrul Episcopiei, în anii următori li se vor adăuga altele, cu acelaşi scop, de ajutorare a celor în situaţii de risc social.