În Baia Mare nu se majorează impozitele locale pentru anul 2016

0
1000

Ieri, pe ordinea de zi a Şedinţei Extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Baia Mare, la care au fost prezenţi 15 consilieri, s-au aflat 14 proiecte de hotărîre, patru dintre ele fiind retrase, deoarece numărul de consilieri prezenţi era insuficient pentru validarea lor.
Primul punct al ordinii de zi a vizat rectificarea bugetului general al muncipiului, care, la venituri este de 435.984 mii lei, iar la cheltuieli este de 436.613 mii lei, diferenţa de 629 mii lei reprezentînd excedentul anului 2014.
Cel mai important proiect se referă la taxele şi impozitele pentru anul 2016, unde primarul Cătălin CHERECHEŞ a propus să nu se majoreze cu nici un leu, deşi legislaţia permite acest lucru. Ele vor rămîne ca şi anul trecut, dar se mai adaugă prevederile noului Cod fiscal, obligatorii pentru toate comunităţile din România. Ba mai mult, aşa cum a promis, pentru anul 2016, taxele şi impozitele pentru persoanele juridice se reduc de la 1,5% la 1,3%.
Consilierii au aprobat cooperarea între municipalitate şi Fundaţia Baia Mare 2021 şi Caietul de candidatură al municipiului Baia Mare la titlul de “Capitală Europeană a Culturii 2021”, candidatură ce va fi susţinută în faţa juriului, în data de 8 decembrie 2015, şi la care vor fi prezente 10 personalităţi locale, în frunte cu primarul Cătălin Cherecheş.

Parcul public central este aproape de inaugurare

P1070335Ieri, în prezenţa primarului Cătălin CHERECHEŞ, reprezentanţii mass-mediei au avut posibilitatea să facă un tur al viitorului “Parc public central”, a cărui deschidere oficială va fi la sfîrşitul acestei săptămîni. Proiectul, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, este în valoare de 15.921.814 lei, din care finanţarea nerambursabilă, din fonduri europene este de 12.336.139 lei. Contribuţia municipiului Baia Mare a fost de 251.793 lei.
Amenajarea parcului central a început în 12 aprilie 2012. Este vorba despre o suprafaţă de peste 4 ha, cu acces din bulevardele Republicii, Unirii şi strada Serelor, dotat cu cele mai moderne elemente de arhitectură peisagistică, spaţii de joacă pentru copii, un labirint verde, unic în ţară, desfăşurat pe 2.200 de metri pătraţi, o expoziţie permanentă de plante floricole, arbori şi arbuşti ornamentali, fîntînă arteziană, foişoare, pergole, un pavilion expoziţional pentru colecţia de cactuşi Vida Gheza, aflat în curs de amenajare, un tobogan, într-un ansamblu de joacă, cu o înălţime de 12 metri. Parcul este monotorizat cu şapte camere video.
În patru zone ale Parcului Central vor fi amplasate opere artistice importante. Acestea vor fi stabilite în urma unui concus, la care vor fi invitaţi să participe artişti din ţară şi străinătate.
Eleonora GHEŢIE, directorul SPAU, a precizat că a fost achiziţionată şi o suprafaţă de 820 metri pătraţi, de la Drusal, unde, în cursul anului viitor, urmează să se realizeze un teren de tenis de cîmp.
Primarul Cătălin CHERECHEŞ a concluzionat că “proiectul prin care s-a implementat Parcul Central este unul important pentru municipiul Baia Mare. Este o bucurie pentru mine ca, în următoarele zile, să deschidem porţile şi să vină toţi băimărenii aici, să fie încă un punct de atracţie într-o zonă a municipiului care nu are foarte multe dotări de agrement sau de petrecere a timpului liber… Cred că utilitatea cea mai potrivită este aceasta, de a face un parc, aici unde nu e nevoie de foarte multă aglomerare, ci e nevoie de dotări pentru cetăţenii oraşului nostru. Mă bucur foarte mult că cei din cartierele Republicii, Vasile Alecsandri şi chiar şi Gării, pentru că sînt aproape, vor avea un loc unde pot să îşi lase copiii în linişte să se joace, să se poată plimba, să aibă diverse alte dotări şi chiar şi chestiuni educative. Să vadă cum se numesc anumite plante. Să fie şi un parcurs educativ pentru copii în special”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.