Reporterii Graiului la Tăuţii Măgherăuş

1
2239
Canalizare pluvială în Tăuţii-Măgherăuş

Proiectul de canalizare, cu greutăţi în finalizare

Aproape 80 de kilometri de canalizare şi o staţie de epurare modernă, asta presupune un proiect dorit a se implementa la Tăuţii-Măgherăuş. Investiţia, în valoare de 40 de milioane de lei, se face din fonduri europene, cu cofinanţare din partea Primăriei. Problema este că aceasta trebuia finalizată deja în data de 31 decembrie 2015, însă lucrările continuă şi acum.
Astfel, centrul Tăuţiului, Buşag şi Merişor urmează să fie conectate la această nouă reţea. Pe lângă problema termenului depăşit, proiectul se mai confruntă şi cu alte greutăţi. „Am fost în Bucureşti la Ministerul Fondurilor Europene. Am trimis şi o notificare către Comisia Europeană. Sper să ajungă la Corina Creţu, care este comisar european, pentru că suntem într-o situaţie inedită: proiectul nostru de canalizare a oraşului, de 400 de miliarde de lei vechi, a început pe Ministerul Mediului, de unde am luat o sumă de bani şi am avut şi noi cofinanţare. Ministerul Mediului ne-a finanţat la început cu 85% din total şi am derulat proiectul aşa câţiva ani. Noi am participat cu 15%, după care s-a stopat finanţarea pe Ministerul Mediului şi am intrat pe Ministerul Dezvoltării. De aici am luat o sumă, dar şi acolo s-a stopat. După aia am intrat pe Ministerul Fondurilor Europene. Am luat şi de la acest minister, până în 31 decembrie 2015, o sumă. Şi acum avem a patra „mămică” a proiectului, este Ministerul de Finanţe!”, a declarat Anton Ardelean, primarul din Tăuţii-Măgherăuş.

Sediul Primăriei Tăuţii-Măgherăuş
Sediul Primăriei Tăuţii-Măgherăuş

Investiţia trebuia încheiată deja

Problema este că proiectul a fost finanţat din banii aferenţi exerciţiului financiar 2007-2013 al Uniunii Europene, astfel că trebuia finalizat la data de 31 decembrie 2015. Administraţia publică a cerut o fazare a lucrărilor la Ministerul Fondurilor Europene, dar nu a mai putut reeşalona graficul de lucrări, cel puţin până acum, iar şansele să o obţină sunt mici. Astfel, lucrările au început doar în luna august a anului trecut, când s-a semnat contractul de finanţare. De atunci, în trei luni de zile, constructorul a reuşit să execute lucrări de 10.000.000 de lei, adică circa 25% din totalul proiectului. Din aceşti bani s-a realizat staţia de epurare, precum şi 12 staţii de pompare.
Ministerul de Finanţe a acordat un credit Primăriei Tăuţii-Măgherăuş pentru a finaliza proiectul până la data de 30 iunie 2016, astfel că administraţia publică locală este obligată să încheie până la acest termen investiţia, deoarece a accesat şi fonduri europene. Creditul luat în luna decembrie este cu o dobândă pe 4,07% şi trebuie achitat, lucru care nu este chiar uşor pentru unitatea administrativ-teritorială. Primăria trebuie să plătească la Ministerul de Finanţe 500.000 de lei, pe trimestru, în acest an, şi numai creditul plus dobânda ajung la 2 milioane de lei. În caz contrar, conturile administraţiei din Tăuţi riscă să fie blocate. Primarul spune că acest proiect este, mai mult ca sigur, unicul din ţară cu patru ministere care l-au avut în ges­tionare. Concluzia este că dacă nu se va obţine fazarea lucrărilor şi implicit finanţarea completă a proiectului, atunci singura şansă rămâne o hotărâre de Guvern care să scoată Primăria din impas. Altfel toţi banii pe care îi are administraţia în vistierie se duc pe acest proiect.

Clădirea liceului va fi supraînălţată
Clădirea liceului va fi supraînălţată

Liceu extins pe verticală

Autorităţile locale din Tăuţii-Măgherăuş măresc capacitatea liceului din oraş. Asta pentru că numărul elevilor este din ce în ce mai mare şi nu mai există destule locuri în clase pentru desfăşurarea cursurilor doar pe dimineaţă.
Astfel, în data de 5 ianuarie, Primăria Tăuţii-Măgherăuş a făcut o licitaţie pentru extinderea pe verticală a liceului din oraş. Proiectul este în valoare de aproape 3 milioane de lei. Liceul, cu profil tehnologic şi electrotehnic, nu mai are spaţiu pentru toţi elevii care studiază aici. Clasa a noua, spre exemplu, a început cu 42 de elevi într-o sală. Toate aceste schimbări se fac pentru ca procesul de învăţământ să se poată desfăşura doar dimineaţa, nu şi după-masa. Însă pentru ca acest lucru să fie posibil, mai trebuie înfiinţate încă 8 clase. Practic extinderea vizează construirea unui etaj suplimentar plus mansardă. Aici, la mansardă, urmează să fie amenajate mai multe laboratoare pentru elevi. Tot la Tăuţi, se va înfiinţa şi o creşă, conform spuselor primarului. Asta din cauză că oraşul nu are creşă şi nici grădiniţă cu program prelungit, ci doar grădiniţă cu program normal. Astfel, autorităţile doresc construirea unei creşe cu 6 grupe, unde vor avea loc 180 de copii. Amplasamentul va beneficia de cantină, spălătorie şi va avea program de funcţionare de la ora 6 dimineaţa şi până la ora 18. În acest moment, părinţii îşi duc copiii la creşele din Baia Mare. Fondurile vor veni de la Ministerul Dezvoltării
De asemenea, autorităţile locale doresc înfiinţarea, la unitatea de învăţământ de la Nistru, din anul şcolar 2016-2017, a unei clase profesionale de operatori electrotehnişti.

tautii magherausModernizarea reţelei stradale în Tăuţi

Reţeaua stradală din Tăuţii-Măgherăuş se modernizează. Pe lângă drumurile existente aflate deja în reabilitare, autorităţile locale trebuie să construiască alte câteva zeci de kilometri de drumuri noi, care ar urma să deservească un nou cartier de case.
La construcţia acestor noi căi de acces se adaugă şi canalizarea, alimentarea cu apă şi iluminatul stradal. „În acest an, finalizăm proiectele la şase drumuri comunale, începute anul trecut. Le asfaltăm şi le dăm la cheie. De asemenea, începem la modernizarea reţelei stradale. Avem de făcut, pentru 1.500 de case în concesiuni, ce se vor construi noi, 35 de kilometri de reţea de drumuri. La acestea se adaugă canalizarea, apa şi iluminatul public. În Planul Urbanistic de Detaliu, totul este aranjat. Avem deja concesiunile şi licitaţiile făcute. Urmează doar să obţinem şi finanţarea de la Ministerul Dezvoltării pe PNDL, pe Ordonanţa 28”, a punctat Anton Ardelean, primarul oraşului Tăuţii-Măgherăuş.

Parcul industrial va oferi 2.000 de locuri de muncă

Un parc industrial va fi construit în zona Buşag. Investiţia se va întinde în preajma drumului european care trece prin zonă şi dacă se va concretiza va oferi câteva mii de noi locuri de muncă celor interesaţi.
Finanţarea va fi asigurată, cel mai probabil, din fonduri europene, pe exerciţiul financiar 2014-2020. „Pe fondurile europene avem două proiecte mari. Unul este parcul industrial la Tăuţii-Măgherăuş. Aici sperăm să facem 2.000 de locuri de muncă. Parcul este în zona industrială Buşag, lângă drumul european. Proiectul este bine gândit şi sperăm să avem şi investitori mulţi acolo. Finanţarea pentru el va fi din fonduri europene”, a explicat primarul Anton Ardelean. Un alt proiect depus de Primărie, tot pe fonduri europene, este cel legat de construirea unui centru civic. Acesta se va întinde pe mai bine de un kilometru lungime. Practic, de-a lungul drumului european, de la râul Băiţa şi până la intrarea pe Valea Nistrului, va fi centrul civic al oraşului. Decizia a fost luată deoarece Tăuţii-Măgherăuş nu a avut niciodată un centru bine conturat, el fiind întins de o parte şi de alta a drumului naţional E58. Cu ocazia implementării acestui proiect se va realiza un parc cu alei de promenadă, dar şi un sens giratoriu amplasat exact în faţa primăriei din localitate.

 

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.